10.7.12

Makaron z kurczakiem i pesto szpinakowym

Wczoraj nie przemyślałam opcji obiadu, jakim mogłabym się uraczyć w pracy - takie uroki pracującej kobiety; jak pomyśli dzień wcześniej o obiedzie to zje, jak nie pomyśli to musi kombinować. Mimo wszystko obiad był pyszny, super prosty i kosztował około 5 zł. A więc kostka twarogu + pokrojone truskawki i trochę cukru ku wyrazistości. Zdjęć nie ma.

W zamian będzie coś zupełnie innego, archiwalnego. Dokładnie nie pamiętam proporcji więc podam mniej więcej, chociaż one i tak nie są w tym daniu istotne. W przepisie użyłam szpinaku mrożonego, chociaż oczywiście ze świeżego też wskazane.


Makaron z kurczakiem i pesto szpinakowym


Składniki

  • 2 garści makaronu durum kształt według upodobań
  • nie duża pierś z kurczaka
  • 2 kostki mrożonego szpinaku w liściach
  • ząbek czosnku
  • parę gałązek natki pietruszki
  • 1-2 łyżki oleju +1 do smażenia kurczaka
  • 2 orzechy włoskie
  • sól, pieprz, inne ulubione przyprawy
  • opcjonalnie mozzarella 

Przygotowanie
  1. na rozgrzaną patelnię wrzucić drobno pokrojonego i przyprawionego według upodobań (u mnie gotowa mieszanka przypraw) kurczaka
  2. w osolonej wodzie zagotować makaron al dente 
  3. rozmrożony szpinak wrzucić do blendera. Dodać ząbek czosnku, liście pietruszki, kawałki orzecha włoskiego, olej. Doprawić. Wszystko razem zblenderować
  4. ugotowany makaron oraz przygotowane pesto dorzucić do usmażonego kurczaka. Wymieszać, chwilę trzymać na ogniu, mieszając aby smaki mogły się połączyć
  5. na talerzu można posypać pokrojoną mozzarellą.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP