3.7.12

Pulpety z mięsa mielonego w sosie pomidorowym


Składniki na ok 12 niewielkich pulpecików

  • 250g mielonego mięsa z mniejszą zawartością tłuszczu
  • 1 cebula
  • pół czerwonej papryki
  • 4 duże pieczarki
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, ostra papryka w proszku, pieprz
sos
  • 1 zielona papryka
  • 0,5 l soku pomidorowego 
  • przyprawy: sól, papryka w proszku, pieprz, cukier


Przygotowanie

  1. Przygotować garnek/miskę, w którym przygotowywane będzie mięso na pulpety
  2. drobno posiekać cebulę i paprykę. dodać do mięsa
  3. zetrzeć na grubych oczkach pieczarki. dodać do garnka/miski
  4. wbić surowe jajko, następnie dodać przyprawy według uznania. 
  5. całość wymieszać i formować niewielkie pulpeciki
  6. w oddzielnym garnku zagotować osoloną wodę, wkładać do niej pulpety. gotować ok 3 minuty
  7. w międzyczasie przygotować sos: do garnka wlać sok pomidorowy. dodać posiekaną drobno zieloną paprykę i przyprawić według uznania. po ugotowaniu pulpety przełożyć do sosu i dusić chwilę, do czasu aż papryka w sosie będzie miękka
  8. można podawać solo, lub z dodatkami. u mnie młode ziemniaczki




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP