16.8.12

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Byłam niedawno u rodziców i przypomniałam sobie, że przecież mama ma swój tajemny zeszyt z przepisami. Pisany bardzo starannie, kolorowo z podkreśleniami. Niestety w zasadzie wszystkie przepisy na ciasta opierały się na dużej ilości masła, albo jestem przewrażliwiona. 
Przepisałam więc tylko 1 przepis na słodkości; mianowicie drożdżowe rogaliki. Od teściowej (przyszłej) dostałam śliwkową marmoladę, więc było jak znalazł. Teraz pachnie w całym domu i chociaż nie wyglądają idealnie (nie mam wałka ani możliwości przestrzennych, żebym mogła dobrze i cienko rozwałkować ciasto) to smakują wybornie. Chrupkie z zewnątrz i mięciutkie w środku.



Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 3  żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki. Rozprowadzić w 4 łyżkach ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia
  2. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Masło roztopić.
  3. Do wyrośniętego ciasta wlać żółtka, wsypać przesianą mąkę, dodać resztę mleka, sól, cukier wanilinowy. Wymieszać. dodać roztopione masło i olej.
  4. Wyrobić by odchodziło od ręki. Znów odstawić do wyrośnięcia.
  5. Ciasto podzielić na części, każdą z części cienko rozwałkować i pokroić na trójkąty. U podstawy trójkąta nakładać marmoladę i zawijać. 
  6. Posmarować jajkiem i piec 25-30 minut w 170*

13 komentarzy:

  1. pyszne rogaliki , lubię takie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bosko :) Domowe są właśnie najlepsze. Szkoda, że mi nigdy nie chce się ich robić.

    OdpowiedzUsuń
  3. z miejscówką mamy podobnie jak widzę, ale co tam...liczy się efekt i smak...a wyglądają wybornie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wyglądają , robię rzadko , ale już wtedy więcej ,na kilka dni , żeby przyjemność trwała dłużej ... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy8/16/2012

    Bardzo dobre i brzusio lekki pozostaje;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o ile się je dobrze będzie dawkowało :)

      Usuń
  6. kradnę jednego! albo dwa! *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię drożdżowe rogaliki :) Ale zawsze miałem problemy z tym, że za szybko mi się piekły i nieupilnowane robiły ciemnobrązowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. porywam! uwielbiam drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. też bym chciała takie rogaliki!:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmm..Uwielbiam rogaliki drożdżowe a te wyglądają na zdrowe i mało tłuszczowe.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP