6.9.12

Kurczak pod biało-czarną skorupką

Jakiś czas temu kupiłam zapas sezamu białego i czarnego i do wczoraj go nie użyłam (prócz 1 łyżki do czekoladowych muffinek). Przeglądałam swoją super książkę kucharską w poszukiwaniu inspiracji, ale w każdej propozycji podania mięsa z sezamem był składnik, którego nie miałam w domu. A to pomarańcze, a to pasta curry. Dlatego została jedynie improwizacja, z której wyszło dość ciekawe danie. Tylko kurczak nie chciał się poddać zapiekaniu i strasznie długo musieliśmy na kolację czekać. 



Kurczak pod biało-czarną skorupką

Składniki (dla 2 osób)

  • 2-4 pałki kurczaka
  • opcjonalnie: mini marchewki, łyżeczka cukru, szczypta soli, 1-2 łyżki masła
marynata:

  • 100-130g jogurtu naturalnego (w zależności od ilości mięsa)
  • 2-3 łyżki białego sezamu
  • 1-2 łyżka czarnego sezamu
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 180*
  2. Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Nacierać nią obficie kurczaka i układać pałki w naczyniu żaroodpornym. Jeżeli marynaty zostanie polać nią jeszcze kurczaka. 
  3. Kiedy piekarnik będzie dobrze nagrzany wsadzić mięso i zapiekać (u mnie trwało to dobrze ponad godzinę)
  4. opcjonalnie: ze szczyptą soli ugotować marchewki, pod koniec gotowania dodać cukier. Kiedy marchewki będą miękkie odcedzić. Dodać do ciepłych marchewek masło i mieszać, żeby marchewki stały się szkliste.



8 komentarzy:

  1. ciekawy pomysl z tym sezamem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sezam jest popularny jako panierka, ale nigdy go jeszcze w tym celu nie używałem, chyba czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj chyba warto było poczekać na takiego kurczaczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm kurczak w sezamie... nie pamiętam kiedy taki jadłam, ale wiem, że jest pyszny :) muszę powrócić do takiego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe, nigdy nie jadłam takiego sezamu. Nie wiedziałam nawet, że biały lub czarny istnieje! Teraz mnie zaintrygowałaś. ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszny sposób na kurczaczka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię panierki i marynaty z sezamem :) Muszę się rozejrzeć za czarnym sezamem.

    OdpowiedzUsuń
  8. apetyczny, no i pewnie miał cudowny aromat skoro z sezamem

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP