26.9.12

Zapiekana papryka z kaszą jaglaną

Mam ostatnio pewne problemy z gotowaniem, ponieważ umiłowaliśmy sobie kanapki i to nimi zaspokajamy głód po powrocie z pracy. Jak już pojawią się chęci na gotowanie to okazuje się, że do każdej potrawy brakuje mi produktów. Na szczęście znalazłam w lodówce całą paprykę i to ona będzie moim jutrzejszym obiadem. W połączeniu z kaszą jaglaną, więc całkiem wegetariańsko. Na zdjęciu papryka jeszcze nie jest zapieczona; zapiekać ją będę przed samym podaniem.



Papryka z kaszą jaglaną 

Składniki (na 1 porcję):
  • 100g kaszy jaglanej (gramatura przed ugotowaniem)
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1/4 cukinii
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki serka topionego
Przygotowanie:

  1. Kaszę przepłukać wodą. Następnie gotować w osolonej wodzie (wody powinno być 2 razy tyle co kaszy). 
  2. Ugotowaną kaszę odcedzić.
  3. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić pokrojoną drobną cebulę; posolić. Dodać cukinię pokrojoną w cienkie słupki (kroję plastry, z plastrów słupki). Przyprawić do smaku pieprzem i słodką papryką. Dodać kaszę, wszystko razem wymieszać.
  4. Z papryki odciąć "kapelusz", wydrążyć środek, wysmarować wnętrze serkiem topionym i nakładać farsz z patelni. Zapiekać w 180* 20-25 minut, aż papryka będzie miękka.

18 komentarzy:

  1. Smacznie i zdrowo. :) Zapiekana papryka wśród warzyw jest chyba najlepsza.

    OdpowiedzUsuń
  2. Słusznych rozmiarów musi być ta papryka, że zmieściło się tam 100g kaszy i dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no mała nie była, ale kasza jest bardzo "plastyczna" więc można ją naprawdę upychać i upychać w tej papryce :)

      Usuń
  3. Bardzo fajny pomysł na podanie papryki! Bardzo lubię takie "nadziane" kąski ;-)

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  4. niezapieczona ale i tak wygląda smakowicie :) uwielbiam wszystko co z farszem...:)my ostatnio przyrządzaliśmy łódeczki ziemniaczane z farszem ze szpinaku, łososia i gorgonzoli...wyszło bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaglanka jest faktycznie magiczna, niesamowicie uniwersalna i zdrowa! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię, lubię, lubię!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię zapiekane papryki :) a z kaszą i warzywami - pysznie i lekko

    OdpowiedzUsuń
  8. muszę zrobić zapiekaną paprykę, pyszny dodatek! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. super zdrowy obiad i pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  10. Przed pieczeniem, ale wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetna alternatywa na pyszny i niezwykły obiad.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam faszerowane warzywa. Przypomniałaś mi, że dawno nie jadałam papryki!

    OdpowiedzUsuń
  13. Tez musze taką spróbować:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobię sobie takie ; ) W sobotę ; )

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy9/28/2012

    mozesz zrobic taki post jak tyle schudlas? sama chcialabym tego dokonac ale nie w taki sposob ze sie glodze jak to wczesniej bywalo bo jedzenie ma sprawiac przyjemosc a nie utrudniac nam zycie. nie wiem jak rozpoczac moja diete co i jak powinnam jesc a czego calkowicie unikac.
    Bradzo prosze o odpowiedz:)

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam pieczoną paprykę!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda pysznie i zdrowo ;)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP