4.10.12

Ciastka francuskie z jajkiem i brokułem

Dziś druga propozycja z moich niedawno zakupionych książek. Ciasta francuskiego używam naprawdę rzadko (chociaż mam na oku jeszcze jeden przepis do wypróbowania; tym razem na słodko), bo tak do końca mnie nie przekonuje, zdecydowanie wolę kruche ciasto. W tym przepisie zaciekawił mnie oczywiście farsz, który jakby nie było skomponowany jest idealnie. 
Przepis podaję według książki, natomiast moja uwaga jest taka, aby ciasto dzielić na dość szerokie prostokąty, aby zmieściło się więcej farszu i żeby łatwiej było sklejać boki.




Ciastka francuskie z jajkiem i brokułem

Składniki (na 8 sztuk): źródło: [dania wegetariańskie wyd. SBM]
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jajka ( u mnie 2 ponieważ pominęłam smarowania ciasta przed pieczeniem)
  • 1 brokuł (niezbyt duży)
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 gałązki koperku (pominęłam)
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Przygotowanie:
  1. Dwa jajka ugotować na twardo. Po ugotowaniu ostudzić i pokroić w kostkę.
  2. W osobnym garnku w osolonej wodzie gotować przez 10 minut brokuła podzielonego na różyczki. Po ugotowaniu odcedzić i różyczki pokroić na mniejsze kawałki.
  3. W miseczce wymieszać jogurt, starty ząbek czosnku, sól i pieprz. Dodać posiekany koperek i gałkę muszkatałową, wymieszać.
  4. Ciasto francuskie rozwałkować i podzielić na 8 prostokątów. Na każdym układać po kilka kawałków jajka i brokułu, polać sosem czosnkowym i posypać sezamem. 
  5. Prostokąty złożyć na pół, a rogi skleić końcówką widelca. 
  6. Ostatnie jajko roztrzepać, posmarować każde ciastko masą jajeczną i posypać pozostałą częścią sezamu (ja posypałam solą i pieprzem, bez smarowania jajkiem).
  7. Piec 15-20 minut w temperaturze 180*





18 komentarzy:

  1. Też wolę zwykle inne rodzaje ciasta, ale Twoja propozycja francuskie przedstawia w całkiem pozytywnym świetne. Jajko i brokuł to dobre połączenie :) Dodałabym tylko sera żółtego

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, ale ciekawe. ciasto francuskie, ba, ciasteczko na słono. ekstra sprawa!

    OdpowiedzUsuń
  3. francuskiego używam rzadko i przeważnie na słodko, ale ten brokuł to całkiem fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się to nadzienie. Ciasta francuskiego nie lubię, ale myślę, że świetnie sprawdziłoby się w moich ukochanych pierogach :) i do tego polane sosem czosnkowym....mmm...CHCĘ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Francuskie to ja moge jesc i bez dodatków ale Twoje połączenie ciekawe :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna i szybka przekąska - podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  7. jajko i brokuł świetnie razem smakują! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Widzę ,że pyszności można wykonywać nie tylko na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajne poduszeczki :) Przyznaje, że na początku przeczytałem ciastka francuskie z jabłkiem i brokułem i zastanawiałem się co to za cudo będzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. pychotka ,ciacho francuskie smaczne w każdej kombinacji ;p a najlepsze takie jak to wyżej ;d

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealna propozycja na śniadanie :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  13. Smaczna i szybka przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajne połączenie smaków i na dodatek szybkie w przygotowaniu - warte wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię takie dania w cieście francuskim na wytrawno - dość proste więc i nawet ja tego nie spartolę :D

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP