31.10.12

Makaron ze szpinakiem

Dziś obiad bardzo klasyczny i bardzo szybki. Bo makaron jest zawsze szybki (chyba, że zachce się domowego). Od razu nadmienię, że dieta dopuszcza makaron razowy, ale mi on niespecjalnie smakuje, dlatego zastępuję go makaronami z mąki durum, która właściwie w swoim składzie posiada wyłącznie mąkę i wodę. Makarony te można dostać chociażby w Lidlu. 
Zapraszam więc na makaron z dawką szpinaku.

p.s Założyłam również facebooka dla lekkiego brzusia, ale póki co trudno mi się tam odnaleźć. (nie wiem dlaczego nie mam pola wyszukiwarki, który standardowo powinien być, przez co nie mogę lubić innych stron. Ma ktoś pomysł jak to uaktywnić ? pomoc z facebooka nie pomaga). W każdym razie zapraszam! :)
https://www.facebook.com/lekkibrzusio


Makaron ze szpinakiem

Składniki (na 1 porcję):
  • 1,5 garści dowolnego makaronu***
  • 3 kostki mrożonego szpinaku liściastego***
  • 1 spory ząbek czosnku*****
  • kilka kostek fety
  • sól, pieprz
  • kilka kropel oleju rzepakowego****

Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić.
  2. Na patelnię z kroplami oleju zetrzeć czosnek, lekko posolić i przyrumienić. Dodać szpinak, przyprawić dość obficie pieprzem. Wymieszać. 
  3. Dosypać makaron i wrzucić kostki fety, wymieszać.
  4. Podawać prosto z patelni.

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie proste i szybkie dania - makaron ze szpinakiem to zawsze strzał w dziesiątkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron i szpinak to jedno z najlepszych połączeń :) Z fetą smakuje wprost idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ze szpinakiem. Dawno nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja lubię makaron razowy albo pełnoziarnisty jakiś.no i ze szpinakiem to mi każdy smakuje:-))

    OdpowiedzUsuń
  5. makaron, szpinak feta <3 uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jedna z moich ulubionych opcji obiadowych :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam wielką ochotę na taki delikatny makaron ze szpinakiem.. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To chyba najlepsze szpinakowe danie. Z fetą uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  10. kLasyka gatunku! dawno niestety nie jadłam szpinaku, a bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę się rozejrzeć za takim szpinakiem liściastym, bo ten zwykły mrożony mi kompletnie nie podchodzi, zero konsystencji i smaku, a chętnie bym zjadł szpinak, bo dawno nie jadłem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinak baby pojawia się w Lidlu, Biedronce i Tesco na półkach ze świeżą zieleniną, a normalny kupisz pewnie na najbliższym rynku lub osiedlowym warzywniaku.

      Kocham makaron ze szpinakiem :)

      Usuń
  12. Anonimowy1/26/2013

    lubię szpinak liściasty z jajkiem z makaronem nie próbowałem
    pozdrawiam Wiesław

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP