18.10.12

Pulpety mięsno-ryżowe

Coraz częściej zdarza mi się gotować w pracy. Za szybko robi się ciemno i przez to wydaje mi się, że dzień przelewa mi się przez palce, dlatego nie gotuję. Zabieram tylko rano rzeczy z szafek i lodówki i wychodzę do pracy. W pracy mam można powiedzieć na zapleczu małą kuchnię, więc w godzinach obiadowych i u mnie w biurze unosi się piękny zapach zup, czy innych smakołyków. 
Niestety nie mam wtedy możliwości zrobienia zdjęć, więc jednak od czasu do czasu muszę ugotować coś w domu, żebym miała co tutaj umieścić. Tak powstały wczoraj pulpety, które można podać z pomidorowym sosem, albo wrzucić do zupy. 
Żeby były zgodne z dietą ryż powinien być brązowy (chociaż uważam, że paraboliczny również mu dorównuje), mięso mielone najlepiej z kurczaka, ja użyłam jakiegoś innego; o obniżonej zawartości tłuszczu (podobno). 



Pulpety mięsno-ryżowe

Składniki (na 10 sztuk):
  • 250 g mielonego mięsa (najlepiej z kurczaka***)
  • torebka ryżu brązowego*** (użyłam parabolicznego)
  • 1 mała cebula***
  • sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, wyjąć z woreczka i przestudzić.
  2. Do chłodnego ryżu dodać mielone mięso i posiekaną drobno cebulę. Przyprawić i dokładni wymieszać.
  3. Z powstałej "masy" formować niewielkie kulki. 
  4. Wrzucać (a najlepiej wkładać na łyżce) do gotującej się wody, wyjąć po wypłynięciu na powierzchnię, lub po 5-7 minutach.

17 komentarzy:

  1. świetny pomysł na obiadek strukturalny :-) Spróbuję zrobić takie pulpety z kaszy jaglanej, raczej powinny być dobre :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich to nie jadłam, za to pulpeciki z ryżem i sosem to coś, co po prostu uwielbiam. Chyba muszę sobie takie zrobić, bo przez Ciebie troche zatęskniłam za tym smakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny i bardzo prosty przepis! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy10/18/2012

    Pysznosci ;) ekstra pulpety! napewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czuję ,że kiedyś wypróbuję ten przepis.. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. rany, nawet nie wiesz jak dawno nie jadłam pulpetów...;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja to chyba wgl. przestanę mięso jadaćxp

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię, bardzo bardzo :) choć koniecznie z jakimś sosem

    OdpowiedzUsuń
  9. mm, pyszne urozmaicenie dla zwykłych pulpetów :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię takie pulpeciki! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. oj jak dawno nie jadłam pulpecików... smakowicie wyglądaja :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pulpeciki to świetny pomysł na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Za mięsem mielonym nie przepadam jakoś specjalnie, ale Twoje ryżowe pulpeciki do mnie przemawiają :)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo smakowicie i zachęcająco to danie wygląda, chyba mnnie skusi :)

    zapraszam do mnie na małe co nieco:) http://danceinmykitchen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. nie potrafię sobie przypomnieć kiedy ostatnio jadlam pulpeciki...

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam takie pulpeciki! Narobiłaś smaka mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimowy3/08/2015

    ja do ryzu dodaję jeszcze uduszony szpinak i tartę surowa marchewkę,pycha

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP