21.10.12

Tosty pełnoziarniste

Propozycja śniadaniowa, która nie jest propozycją typowo strukturalną. Aczkolwiek takie tosty zawsze można zrobić na prawdziwym chlebie pełnoziarnistym, które jest w diecie dozwolone i wtedy będzie wszystko zachowane w konwencji diety. (u mnie chleb tostowy pełnoziarnisty, ale z pełnoziarnistością ma niewiele wspólnego, prócz napisu na opakowaniu). 


Tosty pełnoziarniste 

Składniki (na 1 porcję):

  • 2-3 kromki chleba*** (o ile będzie pełnoziarnisty)
  • 2-3 średniej wielkości pieczarki
  • 1 mała cebula***
  • 2-3 źdźbła szczypiorku lub dymki (zielona część)
  • 3 łyżeczki zblendowanych pomidorów z puszki***
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego****
  • opcjonalnie ser żółty
Przygotowanie:
  1. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażyć pokrojone pieczarki i drobno posiekaną cebulę. Posolić i smażyć aż cebula będzie miękka a pieczarki zmniejszą swoją objętość.
  2. Kromki chleba wysmarować pomidorami ,układać pieczarki z cebulą, dodać posiekany szczypior/dymkę. Na grubych okach zetrzeć żółty ser
  3. Zapiekać w temperaturze 180* około 5 minut, aż ser zacznie się topić.

10 komentarzy:

  1. Jedne z moich ulubionych tostów :) Na bogato!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe grzanki, często robię takie, ale na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne chrupiące i zdrowe tosty , tak lubię ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pysznie wyglądają! uwielbiam tak świetnie nadziane i chrupiące tosty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pieczarki i ser, bossko;D

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo smakowicie wygladaJA :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie tosty, ten ser, mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej. Super, że znalazłam taki przepis, uwielbiam tosty,m a te wyglądają bardzo smakowicie :) już wiem co zrobię dzisiaj na kolację :P
    Musze tylko po pieczarki skoczyć heh.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP