30.11.12

Biszkopt kokosowy

Doczekałam setnej notki, co prawda trochę mi to zajęło, bo aż 5 miesięcy, no ale jest. Z tej okazji prezentuję super kruchy biszkopt kokosowy. Wszystko na zasadzie dodaj i wymieszaj, tak jak praktycznie każdy z nas lubi. Nie można chyba powiedzieć, że to dietetyczne ciasto bo ma masło i sporo cukru ale przecież z takiej okazji można. 
Życzę sobie kolejnych parę setek notek i takich wspaniałych czytelników i obserwatorów :)
To tyle słowem wstępu, a teraz przepis.



Biszkopt kokosowy

Składniki (źródło: 120 wypieków. Emma Patmore):
  • 225 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g pokrojonego w kostkę masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 rozkłócone jajka
  • 4 łyżki mleka

Przygotowanie:
  1. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać masło i rozcierać opuszkami palców aż składniki zaczną przypominać zacierki.
  2. Dosypać wiórki, cukier, dodać jajka i mleko. Wyrabiać aż powstanie gładka masa.
  3. Przełożyć ciasto do formy i wygładzić wierzch. 
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 160* przez 50-60 minut, aż ciasto wyrośnie. (sprawdzać wykałaczką - wbić w ciasto i kiedy wyjęty patyczek będzie suchy można ciasto wyjąć)

14 komentarzy:

  1. pysznie wygląda:) a my życzymy tobie dalszych tak fajnych i pysznie wyglądających pomysłów kulinarnych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być przepyszny :) Bardzo zachęcająco się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm uwielbiam wszystko co kokosowe :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. REWELACJA :) Brakuje mi do tego tylko czekolady :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis. Wiórka kokosowe uwielbiam w wypiekach. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis bardzo prosty, a nigdy o nim nie słyszałam. Człowiek całe życie się uczy.
    Z pewnością wypróbuję, choć ciekawi mnie, czy ten biszkopt jest wilgotny? Osobiście zawsze mam z tym problem i kiedy robię biszkopt wychodzi bardzo suchy i wówczas nie koniecznie jest smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie można o nim powiedzieć, że jest wilgotny, ale nie jest też nieprzyjemnie suchy. Jest gdzieś w połowie drogi :)

      Usuń
  7. ...czyli znowu coś dla mnie;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Kokosowy, uwielbiam wszystko co kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. oooooch gdyby tylko choć kawałek był blisko mnie, to na pewno bym sobie nie odmówiła takiej przyjemności :-D

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy po dodaniu wiórek, cukru itd wyrabiamy palcami czy mikserem? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. rękoma lub drewnianą łyżką.

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP