2.11.12

Prosta zupa z dyni

Halloween minął i dynie na przecenie. Zresztą nie tylko dynie, ale i wszystkie żelkowe zęby draculi, oczy, palce, czy pomarańczowe serwetki z duszkami. Żelek nie kupiłam, ale obok dyni już nie przeszłam obojętnie. Tak naprawdę to moje drugie podejście do niej i tym razem wykonałam chyba najbardziej klasyczne danie z jej udziałem.

Wymyśliłam, że dodam na górę jogurt i drobno posiekaną zieloną papryczkę chilli jak to na wszystkich pięknych zdjęciach tej zupy, które oglądałam. Ale przecież ja nie lubię zup kremów i mój plan spalił na panewce, bo wszystko poszło na dno. Potrzeba matką wynalazku - jogurt z chilli podany obok. 



Zupa z dyni

Składniki (na 5-6 porcji):
  • 400 g wydrążonej i obranej dyni
  • 1 cebula***
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek****
  • ok 1 l wody
  • sól i cukier do smaku
  • opcjonalnie: jogurt naturalny***, papryczka chilli

Przygotowanie:
  1. Do garnka wlać oliwę i rozgrzać. Wrzucić posiekaną drobno cebulę i dynię pokrojoną w kostkę, posolić.
  2. Zeszklić cały czas mieszając.
  3. Następnie warzywa zalać wodą i gotować do miękkości dyni. Dodać cukier i sól w razie potrzeby.
  4. Wszystko dokładnie zblendować.
  5. Podawać z jogurtem naturalnym i drobno posiekaną papryczką chilli.

13 komentarzy:

  1. na rozgrzanie najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała :) Jak dobrze, że zapas dyni jeszcze u mnie duży!

    OdpowiedzUsuń
  3. To czas dyni, a przepis świetny!

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę wreszcie zrobić taką zupkę:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dynia jest idealna na ten czas, a takie zupki bardzo rozgrzewające :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przydało ci się to halloween :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiej zupki jeszcze nie jadłam... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak dyniowa to tylko pikantna! A jak tam dieta strukturalna się sprawdza? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dyniowej zupy nigdy nie odmawiam :)
    ps. Czy weryfikacja obrazkowa na pewno jest potrzebna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sama byłam przekonana, że mam wyłączoną, a okazało się , że nie:)
      chyba coś zmieniali i trzeba było na nową ją wyłączyć

      Usuń
    2. dziękuję za zauważenie :)

      Usuń
  10. Mam nadzieję, że zrobisz kolejne podejścia do dyni - to moja tego sezonowa faworytka.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny przepis. Prosty ale fajny:)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP