30.7.12

Kotlety jaglano- brokułowe

Razu pewnego postanowiłam spróbować innych kasz niż te, które powszechnie używałam. Zaczęłam oczywiście od zbierania przepisów i takim oto sposobem trafiłam na przepis pysznych kotlecików. Ja uwielbiam takie smaki i naprawdę polecam.



Kotleciki jaglano-brokułowe (źródło: przepisy.net)

Składniki (na 9 sztuk):
  • 1/2 brokuła
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (dałam ciut więcej)
  • 1 cebula
  • kawałek ostrej papryki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej
  • mąka
Przygotowanie:
  1. W osolonej wodzie ugotować brokuła podzielonego na różyczki
  2. Kaszę jaglaną przed ugotowaniem przepłukać 2-3 razy zimną wodą. Następnie, w drugim garnku również z osoloną wodą ugotować ją do miękkości (aż w zasadzie podwoi swoją objętość), ok 15-20 minut. 
  3. Ugotowane różyczki brokuła odcedzić i zgnieść widelcem. dodać odsączoną z wody kaszę. przemieszać i poczekać aż będzie zimne.
  4. Na patelni przyrumienić cebulę drobno posiekaną. dodać do zimnego brokuła z kaszą.
  5. Wbić jajko, dodać posiekaną drobniutko ostrą paprykę, przyprawić i dokładnie wymieszać; najlepiej ręką.
  6. Formować niewielkie kotleciki, obsypać lekko mąką i smażyć do przyrumienienia z obu stron na rozgrzanej wcześniej patelni wysmarowanej olejem.
  7. Podawać z lekkim sosem. U mnie zmieszany jogurt naturalny z ostrą musztardą.



29.7.12

Jajko na miękko

Zaplanowany weekendowy wyjazd minął i po imprezowym jedzeniu chipsów i piciu kolorowych drinków pora wrócić na właściwe ścieżki żywieniowe. Moje dawno nie widziane koleżanki podkreślają, że schudłam więc mogę być żywą reklamą swojego bloga; to co tutaj prezentuję naprawdę może odchudzić. A już z regularną dawką ruchu jest to niemalże zagwarantowane.
Powrót ku lepszym posiłkom rozpoczynam jajkiem na miękko.Jak niewiele potrzeba do szczęścia, tylko jajko i sól.
Po zagotowaniu wody włożyłam jajka na 4 minuty przy niezbyt dużym ogniu.



27.7.12

Muffinki z kaszy manny z makiem

Upiekłam muffinki i jestem z siebie dumna. Długo szukałam foremek, aż w końcu znalazłam ukryte w jakimś pudełku.W środku podobne są do ciasta cytrynowego, ale bardziej suche, bo tłuszczu było niewiele. Do ciasta użyłam mąki pszennej i kaszy manny. 


Muffinki z kaszy manny z makiem

Składniki (na 8 szt):

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki maku
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • opcjonalnie: masło orzechowe
Przygotowanie:
  1. Wymieszać ze sobą suche składniki.
  2. W osobnym naczyniu roztrzepać jajko z mlekiem i olejem. dodać wymieszane składniki suche. (jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie to dodawać kaszy) połączyć wszystko ze sobą, ale nie starannie. 
  3. Masę przekładać do foremek. Na środku każdej babeczki położyć odrobinę masła orzechowego, przykryć kolejną warstwą masy. 
  4. Piec ok 20 minut w temperaturze 180*


26.7.12

lekkie szaszłyki


Po raz kolejny przepis z cyklu wykorzystujemy resztki, z czego powstał pyszny obiad. Niestety nie mam grilla ogrodowego (w bloku trudno byłoby wystawić go na balkon), ani elektrycznego nawet, więc szaszłyki zrobiłam w piekarniku, ale one zawsze będą dobre. Nawet kiedy nie są otulone tym grillowym dymem. Warzywa połączyłam z cytrynowym kurczakiem, szczerze pierwszy raz jadłam go w takiej postaci.




Cytrynowy kurczak i szaszłyki


Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • pół cebuli
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki zielonej
  • 2 małe ziemniaki
  • pół cukinii
  • sól, pieprz
na marynatę do kurczaka:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • starta skórka z połowy cytryny 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • odrobina cukru


Przygotowanie:
  1. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, przyprawić.
  2. W osobnej miseczce połączyć ze sobą składniki marynaty, wymieszać.
  3. Pokrojoną w kostkę pierś wysmarować marynatą. 
  4. Na patyczki do szaszłyków nakłuwać warzywa i kurczaka.
  5. Szaszłyki włożyć do pieca nagrzanego do 180* . Piec do miękkości ziemniaków, ok 30 minut.



25.7.12

Kolorowe placuszki żytnie

Szukałam w sklepie mąki pełnoziarnistej, ale niestety nie w każdym można ją znaleźć, dlatego kupiłam żytnią, bo widziałam ją w paru przepisach, jednak chyba lepiej mieszać ją z pszenną pół na pół, bo jest dość ciężka. Ja postanowiłam wykorzystać ją do zrobienia kolorowych placuszków i tutaj się sprawdziła.



Placuszki żytnie


Składniki (na 3 placki):
  • 300g mąki
  • 150ml zimnej wody
  • 3 kulki droższy wielkości orzecha laskowego
  • łyżeczka soli
na farsz 1:
  • pół dużej cebuli
  • 5 pieczarek
  • 1/4 czerwonej papryki
  • sól, pieprz
na farsz 2:
  • 3 kostki mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka kostek fety
  • pieprz


Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Do miski wsypać mąkę, dodać rozpuszczone drożdże, dodać szczyptę soli. Wyrobić ciasto, które  powinno przypominać ciasto na pizzę, dlatego jeżeli okaże się, że po zmieszaniu podanych składników ciasto się lepi, a nie jest zwarte to należy podsypywać mąką. Odstawić do wyrośnięcia. 
  2. Cebulę pokroić w piórka; wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać pokrojone pieczarki, przyprawić solą i pieprzem. Przed zdjęciem z palnika dodać pokrojoną w paseczki paprykę.
  3. W rondelku rozpuścić z odrobiną wody mrożony szpinak, zetrzeć do niego czosnek. przyprawić pieprzem, wymieszać.
  4. Piekarnik nagrzać do 180*. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować okrągły placek, ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. 
  5. Każdy placek posmarować olejem, następnie nakładać farsz. Placki posypać kostkami fety.
  6. Piec około 20 minut.



24.7.12

Ryż i kolorowa papryka

Myślałam i myślałam co dziś zrobić na obiad, przeszukując w pamięci zawartość szafki z jedzeniem. Mając na uwadze, że powinno być lekko, smacznie i kolorowo. Przy okazji szybko i prosto; tak powstała miseczka  ryżu z papryką.




Ryż i kolorowa papryka

Składniki: (na 1 porcję):
  • pół torebki ryżu parabolicznego
  • pół zielonej papryki
  • pół czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju (u mnie rzepakowy)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 3 łyżki wody
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. do osolonej wody wsypać ryż, gotować, aż będzie miękki, ok 15 minut
  2. na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju wrzucić starty drobno czosnek, pokrojoną w piórka cebulę, oraz paprykę pokrojoną w paski. lekko posolić, aby warzywa szybciej zmiękły.
  3. podlać łyżeczką sosu sojowego, dodać pieprzu. wymieszać. 
  4. po odparowaniu sosu, podlać 3 łyżkami wody i chwilę dusić, do momentu odparowania wody.
  5. ugotowany ryż odcedzić, przełożyć do miseczki, na górze ułożyć paprykę z patelni.


23.7.12

Owsianka z bananem

Dziś będzie śniadanko, ale nie ze względu na akcję "pokaż swoje śniadanie" tylko ze względu na fakt, że to śniadanie jest zdrowe i mega sycące. Każdy brzusio będzie wdzięczny za taki początek dnia. 


Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu. Niski indeks glikemiczny i duża wartość odżywcza sprawiają, że jest pożądanym składnikiem dobrze zbilansowanej diety [źródło: poradnikzdrowie].
Ponadto dostarczają dużej ilości rozpuszczalnego błonnika, który pobudza pracę jelit, oczyszcza organizm z toksyn i obniża poziom cholesterolu, zawierają wiele przeciwutleniaczy, w tym krzem oraz cynk, które wzmacniają tkankę łączną, kości i skórę, oraz skutecznie wspomagają odmładzanie organizmu.


 Owsianka z bananem


Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • szklanka mleka
  • 1 banan
  • łyżeczka masła orzechowego
Przygotowanie:
  1. Płatki zagotować w mleku. Po zagotowaniu odstawić, aby płatki jeszcze zmiękły w gorącym mleku
  2. pokrojonego banana wrzucić do owsianki, dodać łyżeczkę masła. 


22.7.12

Tortilla

Dziś bardzo szybki obiad, może i nie pasujący na niedzielny, ale to chyba już nie czasy, gdzie w niedzielę musi być rosół na stole. Chociaż u mojej mamy jest często i jest pyszny, a może robi go tylko kiedy ja przyjeżdżam ? 
W każdym razie po przeszukaniu lodówki i szafek w kuchni odkryłam zachomikowane gotowe tortille, w lodówce warzywa, a w zamrażalce kurczaka, jest więc podstawa do zrobienia obiadu.

Tortilla z warzywami i kurczakiem

Składniki: (na 2 sztuki)
  • 2 placki tortilli
  • 1 pierś kurczaka
  • pół zielonej papryki
  • 1 nieduży pomidor
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • gotowy sos do kanapek (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
  1. Patelnię wysmarować olejem, następnie na rozgrzaną wrzucić pokrojoną w grubszą kostkę cebulę, pomidora, paprykę, oraz pierś z kurczaka. Przyprawić solą, pieprzem. Kurczaka posypać odrobiną przyprawy do kurczaka, aby nabrał koloru. Smażyć na małym ogniu do miękkości
  2. Placki tortilli wysmarować musztardą, na środku ułożyć warzywa i kurczaka z patelni, można dodatkowo polać sosem do kanapek, lub innym. 
  3. Zawinąć tortille, uprzednio zaginając dolną część placka do środka, aby farsz nie wypadł. 
  4. Podpiekamy chwilę placki na patelni z obu stron.

21.7.12

Ciasto mocno cytrynowe z makiem

Od rana myślałam o cieście czekoladowym, ale nie kupiłam wczoraj żadnych owoców, a te które oferują w supermarketach zostawiają wiele do życzenia. Poza tym ich cena nie maleje ze spadkiem ich jakości. Przyszło więc szukać czegoś innego i wtedy natrafiłam na spis przepisów, które zawsze wychodzą. Kiedy rzuciłam hasło ciasto cytrynowe zobaczyłam błysk w oku mojego chłopaka więc postanowione. Piekę! (mimo, że brzusio lekki od tego ciasta nie będzie)
p.s znika w zawrotnym tempie.



Ciasto cytrynowe z makiem (źródło: kwestiasmaku)

Składniki:
  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g brązowego cukru (najlepiej drobnego)
  • 3 jajka + 1 żółtko 
  •  4 cytryny, skórka i sok
  •  2 łyżki maku
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Polewa:
  • sok z połówki cytryny
  • 50g cukru pudru
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Mikserem utrzeć miękkie masło z cukrem na puszysty krem (około 8 minut).
  3. W drugiej misce lekko ubić jajka i żółtko. Wlewać je małymi porcjami do utartego masła, ciągle miksując.
  4. Dodać skórkę i sok z cytryny oraz mak. Delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą.
  5. Ciasto wlać do przygotowanej formy i piec przez około 60 minut lub nieco dłużej, aż patyczek wetknięty w środek będzie suchy. Piec aż ciasto będzie lekko brązowe.
  6. Polewa:  Cukier i sok z cytryny należy podgrzewać razem w rondelku, mieszać przez około 3 minuty, aż powstanie syrop (nie zagotowywać). . Polać po cieście



20.7.12

Fasolka szparagowa i ziemniak z patelni

Tak naprawdę jest to jedno z pierwszych dań, które zrobiłam na tego bloga, ale nie zamieściłam, bo wpadłam w szał gotowania i zawsze coś innego było bardziej na bieżąco. 
Wiadomo, że fasolka szparagowa najlepiej smakuje z masełkiem i bułką tartą, zaś ziemniaki -pokrojone na talarki i odgrzewane na patelni. Dlaczego by tego jakoś nie połączyć, pomijając oczywiście niektóre kwestie. Smaku dodaje curry w proszku, a wyrazistości ostra papryczka. 
Przepis wędruje do akcji z filozofią smaku - warzywa strączkowe.


Fasolka szparagowa z ziemniakami w curry


Składniki (na 1 osobę)
  • 3 małe ziemniaki
  • 2 garści fasolki szparagowej żółtej
  • 1/4 ostrej papryczki 
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżeczki curry w proszku
Przygotowanie:
  1. w osolonej wodzie podgotować pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną na mniejsze części fasolkę - ale nie do całkowitej miękkości. odcedzić
  2. na patelni roztopić masło. wrzucić ziemniaki i fasolkę. smażyć; mieszając. przyprawić curry, dodać posiekanej drobno papryczki. dokładnie wymieszać i smażyć dalej, aż warzywa będą miękkie i przyrumienione.

19.7.12

Surówka

Po bigosie nie ma śladu, za to zostało dużo kapusty, a jedzenia wyrzucać nie wolno, więc trzeba wykorzystywać. Od razu pomyślałam o surówce, którą często też robiła moja mama i która właśnie z domem mi się kojarzy. Jest strasznie szybka, prosta i smaczna. Dziś zjadłam ją na kolację, jednak lepiej sprawdza się jako dodatek do mięsa



Surówka z białej kapusty 


Składniki:
  • 1/4 niedużej główki białej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. kapustę posiekać, posolić. Wymieszać ręką, aby sól mogła przeniknąć do kapusty. Pozostawić na 20 minut.
  2. kapustę odcisnąć z powstałej wody. Dodać startą na dużych oczkach marchewkę. Przyprawić pieprzem, dodać majonez i jogurt naturalny. wymieszać.


18.7.12

Chlebek bananowy

Tak długo nie miałam piekarnika, że teraz w ciągu tygodnia upiekłam już drugie ciasto. Tak samo proste jak poprzednie i tak samo dobre (chociaż bardziej słodkie za sprawą bananów). Podczas robienia zdjęć zjadłam  już 3 kawałki. Jest mokre w środku i chrupiące z zewnątrz - idealna kompozycja. 
Świetny dodatek do niesłodkiej herbaty.


Chlebek bananowy (źródło: raspberriescream)


Składniki:

  • 250g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 80 g masła (lub twardej margaryny)
  • 3 średnie banany, rozgniecione
  • 3 duże jajka
  • 80 g plus 1 łyżka cukru, najlepiej trzcinowego 
  • 3 łyżki miodu
  • 40 g suszonych anansów, pokrojonych (ja pominęłam)
  • 3 łyżki plus 1 łyżka wiórek kokosowych
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia
  2. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników umieszczamy w misce i łączymy z masłem, aż powstanie kruszonka
  3. Mieszamy z bananami i jajkami. Dodajemy 80 g cukru i miód. Mieszamy aż masa będzie gładka, po czym dodajemy 3 łyżki wiórek i ananasy, mieszamy do połączenia składników.
  4. Masę przekładamy do keksówki i posypujemy pozostałym cukrem i wiórkami
  5. Pieczemy ok 45 minut(sprawdzamy patyczkiem)
uwagi: nie posypywałam wierzchu ciasta wiórkami, ani cukrem. Zrezygnowałam też z ananasów. 



17.7.12

Bigos z cukinią

Kuszące ceny młodej kapusty przyczyniły się do powstania mojego jutrzejszego obiadu; bo bigos wiadomo - lepszy jak poleży. Można zrobić wersję wegetariańską, lub mięsną. Ja dodałam chude frankfuterki, które mama kupuje w magicznym miejscu (wiejskie wyroby), ale oczywiście można dodać kurczaka lub wieprzowinę.


Bigos z cukinią


Składniki:

  • pół małej główki kapusty białej
  • pół kilo młodej kapusty kiszonej
  • połowa cukinii
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 frankfuterki
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Kiszoną kapustę posiekać (jeżeli z woreczka to uprzednio opłukać wodą, aby zmniejszyć jej kwasowość). Wrzucić do garnka, zalać wodą
  2. Białą kapustę poszatkować w cienkie paski. Dodać do garnka z kiszoną kapustą. Posolić, gotować do miękkości - ok. 50 minut
  3. W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę, pieczarki oraz cukinię pokrojone w grubszą kostkę, doprawiamy pieprzem i odrobiną soli.
  4. Do miękkiej kapusty wrzucić warzywa z patelni, oraz pokrojone w kostkę frankfuterki. Koncentrat rozpuścić z odrobiną wody, dodać do garnka. W razie potrzeby doprawić, całość wymieszać.
  5. Dusić pod przykryciem 15-20 minut. 


16.7.12

Pstrąg w pietruszce

Miał być łosoś, ale wygrała ekonomia i niższa cena pstrąga, a także szybszy pomysł na jego wykorzystanie. Pietruszki u mnie pod dostatkiem, więc trzeba było ją wykorzystać póki nie żółknie i nie więdnie. 


"Pietruszka doskonale wpływa na trawienie i przemianę materii, pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego. Listki pietruszki zapobiegają też wzdęciom i działają moczopędnie – mogą być stosowane w leczeniu kamicy nerkowej oraz dróg moczowych, są też doskonałym środkiem rozkurczowym. Zielone listki pietruszki zawierają bardzo dużo witaminy C i karotenu.
Wapń, magnez i potas zawarte w zielonych listach pietruszki doskonale wpływają na układ krążenia. Żelazo zawarte w liściach pietruszki pozwala skutecznie zwalczać anemię. zawiera także prowitaminę A, która ma wpływ na nasz wzrok, szczególnie o zmierzchu. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w organizmie mieści się na jednej łyżce stołowej " źródło




Pieczony pstrąg w pietruszce


Składniki (na 2 porcje)
  • 2 wypatroszone pstrągi
  • 3 garści zsiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g miękkiego masła
  • sól
  • 200ml białego wina
  • plasterki cytryny (opcjonalnie)


Wykonanie
  1. Starty czosnek połączyć z masłem oraz kilkoma łyżkami pietruszki, doprawić solą, dokładnie wymieszać. Powstałą masą wysmarować wnętrze ryb. Pozostałą pietruszką wysmarować ryby z zewnątrz i posolić.
  2. Ryby w naczyniu żaroodpornym wsadzić do pieca nagrzanego do temperatury 200*. 
  3. Po 10 minutach pieczenia podlać rybę winem i piec kolejne 30 minut. 
  4. Po wyjęciu z pieca rybę polać powstałym sosem winnym. Podawać z cytrynką.  

15.7.12

Keks z kaszy manny



Dbając o linię nie powinniśmy raczyć się ciastami z kremem na bazie ciężkiej margaryny, piec ciasteczek z ogromną ilością cukru i masła. Najlepiej byłoby upiec coś co nie zawierałoby żadnego z tych produktów. Zadanie ciężkie, ale jednak niektórym się udaje. 
W piątek pół dnia spędziłam nad poszukiwaniami lekkiego smakołyku, który mogłabym upiec w ciągu weekendu, aż w końcu odnalazłam moje stare kopiowane przepisy z internetu i zachwyciła mnie prostota wykonania, brak mąki, oleju/masła/margaryny. 
Przyrównując moje zdjęcia wypieku do zdjęć źródła przepisu, można by stwierdzić, że coś zrobiłam źle, ale nie da się źle połączyć ze sobą wszystkich składników (chyba). Może przez pokrojenie go na ciepło, albo niezbyt nowy piekarnik; no nie ważne. W każdym razie smakuje dobrze.

Keks z kaszy manny (źródło: klik)

Składniki
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka bakalii (dałam orzechy włoskie, migdały i trochę wiórek kokosowych)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Przygotowanie:
  1. Kaszę wymieszać z jogurtem i odstawić do lodówki na 2 godziny.
  2. Po tym czasie dodać resztę składników i wlać do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy keksowej. 
  3. Piec około godziny, w 170*C, do tzw. suchego patyczka
uwagi: zamiast margaryny i bułki tartej użyłam papieru do pieczenia.



14.7.12

Granita pomarańczowo-bananowa

Sobota samotna, więc bardzo leniwa. Stąd późne śniadanie, późny obiad i późna kolacja, którą właściwie można potraktować jako podwieczorek. Idealne na ciepłe dni, idealne po sprzątaniu mieszkania, żeby odsapnąć - tak jak u mnie.


Granita pomarańczowo-bananowa (źródło: dieta dobrych kalorii dr Philip Lipetz)


Składniki:
  • 1 filiżanka soku pomarańczowego
  • 2 zamrożone banany (dałam 1 większy)
  • 1 filiżanka kostek lodu 
Przygotowanie:
  1. Umieść składniki w mikserze. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawaj natychmiast. Porcja dla 2 osób
uwagi: nie posiadam blendera z funkcją kruszenia lodu, więc zamiast tego umieściłam wcześniej sok pomarańczowy w zamrażalce, dzięki temu wszystkie składniki były zimne. 



13.7.12

Prosta sałatka

Kiedy razu pewnego usłyszałam, że ogórek zielony i pomidor to nienajlepsza para lekko się załamałam, a co z sałatką z dzieciństwa z ogórkiem, cebulką i pomidorem właśnie w akompaniamencie śmietany ? Jak widać wszystko można zastąpić i chociaż smaku dzieciństwa nie da się w ten sposób przywrócić to można zyskać nowe wrażenia smakowe. Na zdrową kolację się nada.


Zmieniając temat, wracałam z pracy i mijałam 3 kolegów w wieku późna podstawówka, a raczej wczesne gimnazjum i usłyszałam taki urywek rozmowy
chłopak1: a jak tam z Sylwią ?
chłopak2: zajebiście, raz nazwała mnie nawet skarbem. 
hmm, więc dla chłopaków czułe słówka jednak mają jakieś znaczenie i moc.  


Szybka sałatka z pomidorem i ogórkiem


Składniki
  • pół dużej lub 1 mała cebulka
  • średniej wielkości pomidor
  • 2 małe ogórki kiszone
  • 1 duży płat marynowanej papryki
  • łyżeczka jogurtu naturalnego
  • pieprz
Przygotowanie
  1. cebulę poszatkować, pomidora, ogórka i paprykę pokroić w kostkę
  2. wsypać do miseczki, dodać jogurt i pieprz. wymieszać. 



I jeszcze jedno. Jaką pietruszkę można dostać za 1,29 w markecie, a jaką za 1,0 zł na krakowskim Kleparzu.
Kleparz
market

12.7.12

Papryka nadziewana

Papryka tak jak cukinia jest wdzięcznym warzywem do nadziania, a za farsz może posłużyć wiele kombinacji. Uwielbiam paprykę nadzianą po prostu mięsem mielonym i cebulką, jednak tym razem poszłam w zupełnie innym kierunku. Powstało w ten sposób danie wegetariańskie. 


 "Papryka czerwona to istne bogactwo beta-karotenu – potrafi dostarczyć organizmowi nawet 70% jego codziennego zapotrzebowania. Dodatkowo to źródło wit. C , która pomaga wzmacniać naszą odporność, a także wspiera nas w walce ze zmarszczkami. Papryka zielona jest najmniej kaloryczna ze wszystkich barw, dlatego zalecana jest osobom, które dbają o sylwetkę. Zawiera spore ilości kwasu foliowego, z tego też względu przyszłe mamy koniecznie powinny włączyć ją do swojego codziennego jadłospisu. Dodatkowym jej atutem jest zawarta w niej wit. E, zwana witaminą młodości. Natomiast papryka żółta i pomarańczowa skrzętnie dba o nasz dobry wzrok, a to wszystko za sprawą luteiny. Niezależnie od koloru, papryka zawiera komplet wit. z grupy B i dużo związków mineralnych, takich jak: wapń, potas, żelazo, magnez, czy miedź" [źródło: http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/t/papryka-witaminy]


Papryka nadziewana ryżem i warzywami


Składniki:
  • 1 średniej wielkości czerwona papryka
  • pół woreczka białego ryżu
  • 3 pieczarki
  • 1 cebula
  • liście pietruszki
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
  1. ryż ugotować w osolonej wodzie 15-20 minut. Do gotującego się ryżu można włożyć wydrylowaną paprykę, aby trochę zmiękła na 5-10 minut
  2. na rozgrzaną patelnię wrzucić poszatkowaną cebulę, pokrojone pieczarki, oraz posiekane liście pietruszki. Kiedy cebula zmięknie dosypać ugotowany ryż. Wymieszać
  3. Farsz włożyć do papryczki. 
  4. Można jeść w takiej formie, lub włożyć do piekarnika i lekko zapiec.



10.7.12

Makaron z kurczakiem i pesto szpinakowym

Wczoraj nie przemyślałam opcji obiadu, jakim mogłabym się uraczyć w pracy - takie uroki pracującej kobiety; jak pomyśli dzień wcześniej o obiedzie to zje, jak nie pomyśli to musi kombinować. Mimo wszystko obiad był pyszny, super prosty i kosztował około 5 zł. A więc kostka twarogu + pokrojone truskawki i trochę cukru ku wyrazistości. Zdjęć nie ma.

W zamian będzie coś zupełnie innego, archiwalnego. Dokładnie nie pamiętam proporcji więc podam mniej więcej, chociaż one i tak nie są w tym daniu istotne. W przepisie użyłam szpinaku mrożonego, chociaż oczywiście ze świeżego też wskazane.


Makaron z kurczakiem i pesto szpinakowym


Składniki

  • 2 garści makaronu durum kształt według upodobań
  • nie duża pierś z kurczaka
  • 2 kostki mrożonego szpinaku w liściach
  • ząbek czosnku
  • parę gałązek natki pietruszki
  • 1-2 łyżki oleju +1 do smażenia kurczaka
  • 2 orzechy włoskie
  • sól, pieprz, inne ulubione przyprawy
  • opcjonalnie mozzarella 

Przygotowanie
  1. na rozgrzaną patelnię wrzucić drobno pokrojonego i przyprawionego według upodobań (u mnie gotowa mieszanka przypraw) kurczaka
  2. w osolonej wodzie zagotować makaron al dente 
  3. rozmrożony szpinak wrzucić do blendera. Dodać ząbek czosnku, liście pietruszki, kawałki orzecha włoskiego, olej. Doprawić. Wszystko razem zblenderować
  4. ugotowany makaron oraz przygotowane pesto dorzucić do usmażonego kurczaka. Wymieszać, chwilę trzymać na ogniu, mieszając aby smaki mogły się połączyć
  5. na talerzu można posypać pokrojoną mozzarellą.  




9.7.12

cukiniowe

Najbardziej smakuje to, co przygotujemy na swój sposób, używając tych składników, które lubimy. O ile lubimy cukinie to placuszki zawsze będą nam smakowały, bo należą do takiego rodzaju posiłku, do którego możemy użyć co tylko chcemy i lubimy. Jadłam z kukurydzą, z marchewką, z cebulką. A dziś placuszki z kurczakiem, fetą i marchewką.



Placuszki z cukinii z kurczakiem i fetą (na ok 8 sztuk)


Składniki:

  • 3/4 średniej wielkości cukinii lub 1 mniejsza
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • kilka kawałków fety drobno pokrojonej
  • 1 jajko
  • pół pęczka pietruszki
  • 2-3 łyżki mąki
  • łyżka oleju do smażenia 
  • przyprawy według uznania (sól, pieprz, ostra papryka)


Przygotowanie
  1. na grubych okach zetrzeć cukinię i obraną marchewkę
  2. pierś z kurczaka pokroić na małe kawałeczki, dodać do startych wcześniej warzyw
  3. dorzucić pokrojoną drobno fetę i zsiekaną pietruszkę. 
  4. wbić jajko, przyprawić pieprzem i/lub ostrą papryką i odrobinę solą. 
  5. dodać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. 
  6. na rozgrzaną patelnię nakładać łyżką masę i formować placuszki. Piec z obu stron do zarumienienia 
  7. podawać z ulubionym sosem


Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP