Razu pewnego postanowiłam spróbować innych kasz niż te, które powszechnie używałam. Zaczęłam oczywiście od zbierania przepisów i takim oto sposobem trafiłam na przepis pysznych kotlecików. Ja uwielbiam takie smaki i naprawdę polecam.
Kotleciki jaglano-brokułowe (źródło: przepisy.net)
Składniki (na 9 sztuk):
- 1/2 brokuła
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (dałam ciut więcej)
- 1 cebula
- kawałek ostrej papryki
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej
- mąka
Przygotowanie:
- W osolonej wodzie ugotować brokuła podzielonego na różyczki
- Kaszę jaglaną przed ugotowaniem przepłukać 2-3 razy zimną wodą. Następnie, w drugim garnku również z osoloną wodą ugotować ją do miękkości (aż w zasadzie podwoi swoją objętość), ok 15-20 minut.
- Ugotowane różyczki brokuła odcedzić i zgnieść widelcem. dodać odsączoną z wody kaszę. przemieszać i poczekać aż będzie zimne.
- Na patelni przyrumienić cebulę drobno posiekaną. dodać do zimnego brokuła z kaszą.
- Wbić jajko, dodać posiekaną drobniutko ostrą paprykę, przyprawić i dokładnie wymieszać; najlepiej ręką.
- Formować niewielkie kotleciki, obsypać lekko mąką i smażyć do przyrumienienia z obu stron na rozgrzanej wcześniej patelni wysmarowanej olejem.
- Podawać z lekkim sosem. U mnie zmieszany jogurt naturalny z ostrą musztardą.