Nie ma co tu dużo mówić, po prostu ziemniaki. Pieczone w piekarniku i na końcu podane z pesto z rukoli. Rukolę uwielbiam, ma fantastyczny smak. Przyprawione ziemniaki w połączeniu z tym pesto to istne niebo w gębie.
A jutro podam propozycję podania tych ziemniaków z mięsem.
Pieczone ziemniaki z pesto z rukoli
Składniki:
A jutro podam propozycję podania tych ziemniaków z mięsem.
Pieczone ziemniaki z pesto z rukoli
Składniki:
- 6 niedużych ziemniaków
- sól, słodka papryka, czosnek w proszku
- olej do skroplenia
Pesto z rukoli:
- garść rukoli
- 4 migdały
- 1 ząbek czosnku
- 20-30 ml oleju
- sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki wyczyścić, nie obierać i ugotować w osolonej wodzie
- Do naczynia wrzucić wszystkie składniki na pesto i zblenderować.
- Ugotowane ziemniaki odcedzić, podzielić na ćwiartki.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego (u mnie dodatkowo naczynie wyścielone było papierem do pieczenia) przyprawić czosnkiem i papryką, skropić oliwą
- Zapiekać 20-25 minut w temperaturze 180*
- Podawać polane pesto.