Doczekałam setnej notki, co prawda trochę mi to zajęło, bo aż 5 miesięcy, no ale jest. Z tej okazji prezentuję super kruchy biszkopt kokosowy. Wszystko na zasadzie dodaj i wymieszaj, tak jak praktycznie każdy z nas lubi. Nie można chyba powiedzieć, że to dietetyczne ciasto bo ma masło i sporo cukru ale przecież z takiej okazji można.
Życzę sobie kolejnych parę setek notek i takich wspaniałych czytelników i obserwatorów :)
To tyle słowem wstępu, a teraz przepis.
Biszkopt kokosowy
Składniki (źródło: 120 wypieków. Emma Patmore):
Przygotowanie:
Życzę sobie kolejnych parę setek notek i takich wspaniałych czytelników i obserwatorów :)
To tyle słowem wstępu, a teraz przepis.
Biszkopt kokosowy
Składniki (źródło: 120 wypieków. Emma Patmore):
- 225 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g pokrojonego w kostkę masła
- 100 g brązowego cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 rozkłócone jajka
- 4 łyżki mleka
Przygotowanie:
- Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać masło i rozcierać opuszkami palców aż składniki zaczną przypominać zacierki.
- Dosypać wiórki, cukier, dodać jajka i mleko. Wyrabiać aż powstanie gładka masa.
- Przełożyć ciasto do formy i wygładzić wierzch.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160* przez 50-60 minut, aż ciasto wyrośnie. (sprawdzać wykałaczką - wbić w ciasto i kiedy wyjęty patyczek będzie suchy można ciasto wyjąć)