8.3.13

Prostota- pychota!

Muszę przyznać, że nigdy wcześniej nie jadłam kaszy pęczak. W ogóle w dzieciństwie moja znajomość kasz ograniczała się do jęczmiennej w krupniku i gryczanej w gulaszu. Jak się okazuje jest jeszcze parę rodzajów kasz, które na dodatek są o niebo lepsze od tych znanych z młodości. Jaglaną kocham, ale teraz musi ona rywalizować z pęczakiem o moją bezgraniczną miłość. 
W niedzielę - bo danie, które dziś prezentuję pochodzi z niedzieli - jadłam jeden z najpyszniejszych obiadów, a zarazem taki prosty. 



Klasyczny  łosoś z pęczakiem

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 kawałki łososia****
  • 70 g suchej kaszy pęczak (100 ml)
  • garść drobniutko porwanej/posiekanej sałaty lodowej****
  • 1 pomidor***
  • pół ogórka
  • ok 3 łyżek jogurtu greckiego light***
  • 4-5 cm kawałek papryczki chilli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego****

Przygotowanie:
  1. Porwaną lub posiekaną drobno sałatę lodową umieścić w miseczce. Pomidora, ogórka i papryczkę chilli drobno posiekać. Dodać do miseczki z sałatą. Dodać jogurt, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.
  2. Do garnka wsypać kaszę, wypłukać obficie zimną wodą (ja zmieniałam wodę 2-3 razy). Kiedy kasza będzie wypłukana zalać wodą według instrukcji na opakowaniu, posolić i gotować (moja była taka al dente kiedy ją podawałam).
  3. Rozgrzać patelnię. Kawałki łososia wysmarować delikatnie olejem (ja robiłam to palcem). Przyprawić solą i pieprzem. Położyć na rozgrzaną patelnię. Obsmażyć z każdej strony, następnie przykryć patelnię pokrywką i dusić, żeby łosoś doszedł. 
  4. Podawać wszystko razem.

18 komentarzy:

  1. Kocham pęczak! Chyba najbardziej ze wszystkich kasz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Umiesz smacznie przygotowac rybę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy3/08/2013

    Kobietko, ale mi smaka narobiłaś :) Mam straszną chętkę na tego łososia...

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, bardzo smakowity łosoś, ja też wczoraj robiłam tę rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja łososia zawsze kąpię w soku z cytryny przed przygotowaniem, nacieram solą, pieprzem ziołowym, cayenne i oliwą z oliwek, potem grilluję go i wtedy jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. prosto i smacznie a jak!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. łososia uwielbiam , mam w lodówce ,może zrobię ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurczę ale się świetnie składa. Wczoraj kupiłam kawałek łososia i myślałam co by tu z niego wymodzić. Przepis jak znalazł ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. łosoś - coś wspaniałego! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. też nie miałam okazji jeść tej kaszy-szczerze przyznam, że dopiero 1szy raz o niej słyszę!
    Ale fajnie to wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  11. ładna sztuka tego łososia :)
    a do kaszy pęczak też przekonałam się niedawno, a szkoda, bo pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  12. Najlepszy obiad ever! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Hej :) Informuję, że otagowałam Cię u siebie na blogu: http://relishmeals.blogspot.de/2013/03/237-saturday-omlet-szarlotkowy-tag.html#more
    Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja kaszę pęczak jadam bardzo rzadko:(ale taki kawałek łososia mogłabym zjeść o każdej godzinie!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja bym do swoich kasz "od dzieciństwa" dodała tylko jaglaną...
    Mówisz, że polecasz pęczak? :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Moja uukooochana ryba!

    OdpowiedzUsuń
  17. Kasza pęczak jest bardzo zdrowa i smaczna. Ja pamiętam ją z dzieciństwa i pałam do niej ogromną miłością do dziś :-)W ogóle to jestem bardzo "kaszowa" :-) A przepis na takie danie napewno wypróbuję :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP