17.5.13

Jabłkowe placuszki z mąki orzechowej

W moim dzisiejszym śniadaniu wykorzystałam prezent jaki otrzymałam od firmy BADAPAK z okazji zorganizowanej przez nich współpracy z blogerami. Jak pisałam na fanpegu praktycznie wszystko co dostałam było dla mnie nowością i sprawiło ogromną radość.
Jednak na pierwszy ogień poszła mąka orzechowa. Co prawda najbardziej chciałabym ją wykorzystać do tarty owocowej właśnie na orzechowym spodzie, ale to musi poczekać aż wybiorę się do rodziców i dorwę do piekarnika. Tym czasem muszę wymyślić jakiś zastępczy punkt zaczepienia. Chciałam zrobić naleśniki, ale mleko skisło, a sprawdziłam to zaraz po tym jak wróciłam ze sklepu; niestety nie wcześniej. Pozostały więc poczciwe placuszki śniadaniowe.
Pachniały jak masło orzechowe! Smakowały jak masło orzechowe! Były pyszne, a dzięki startemu jabłku nie były suche w środku. Chociaż sprawiły mi trochę problemu podczas smażenia, strasznie kruche i delikatne (może powinnam dodać też trochę mąki pszennej - do wypróbowania następnym razem).
              *gramaturę mąki podam w mililitrach. Ponieważ nie mam dla niej przelicznika wag, tak będzie bezpieczniej.


Orzechowo-jabłkowe placuszki śniadaniowe

Składniki (8 sztuk):
  • 140-160 ml mąki orzechowej* TUTAJ
  • 2 łyżki płatków owsianych*****
  • pół średniej wielkości jabłka***
  • 1 jajko*****
  • olej rzepakowy do smażenia 1-2 łyżki****
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:
  1. Połowę jabłka zetrzeć na tarce o grubych okach. Jabłka nie obierać ze skórki. Odlać nadmiar soku jaki powstał przy ścieraniu.
  2. Dodać płatki owsiane, jajko, oraz mąkę. Na początku dodać mniej (140 ml) jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę mąki. Dodać miód i wszystko wymieszać.
  3. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron do zrumienienia. Przy przewracaniu należy być bardzo ostrożnym i najlepiej pomagać sobie dwoma szpatułkami, ponieważ placuszki są bardzo delikatne.

12 komentarzy:

  1. Genialna alternatywa z tą mąką orzechową, muszą być takie aromatyczne !

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiały smakowac obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Orzechowo- owsiane placuszki <3 Ale musiały być nieziemskie w smaku :) Uwielbiam takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zastanawiam się teraz dlaczego ja jeszcze jabłkowych nie robiłam...? :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Orzechowa mąka, ale czad, musiały być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja mama, maniaczka wszystkiego co orzechowe, straciłaby głowę ; ) Ja też bym nie pogardziła :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawe, nigdy nie kupowałam ani nie robiłam mąki orzechowej, a orzechy uwielbiam! placuszki pewnie pyszne, szczególnie z jabłuszkiem <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest tyle rodzajów mąki, że w zasadzie nic mnie nie zaskoczy:) Jestem szalenie ciekawa jak placuszki smakowały^

    OdpowiedzUsuń
  9. o matulu.. musiały być meeega <3 z takiej mąki! Ulala... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. noo, to jestem ciekawa co to jest, do zrobienia;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ta mąka jest pyszna! SUper placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Polecam dodać odrobinę mąki przennej. Trzymają wtedy formę i da się je łatwo przewrócić.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP