Jako, że z dobrodziejstw natury trzeba korzystać postanowiliśmy kupić nową kapustę i zrobić ukochane gołąbki. Stwierdziliśmy, że skoro młoda kapusta to nie będziemy parzyć liści, bo i tak szybko się zrobi. Popełniliśmy jednak błąd; nie to, że gołąbki były twarde, ale pewną trudność sprawiało zawijanie. Świeże liście nie były tak podatne i elastyczne. W każdym razie jakoś się udało i szybko mogłam cieszyć się jednym z ulubionych smaków.
Gołąbki w młodej, włoskiej kapuście
Składniki (na 9-10 sztuk):
Przygotowanie:
Gołąbki w młodej, włoskiej kapuście
Składniki (na 9-10 sztuk):
- mała włoska kapusta*****
- 200 g mięsa mielonego (jeżeli z kurczaka***)
- 1 torebka ryżu (jeżeli brązowy***)
- 1 duża cebula***
- 100 g pieczarek
sos:
- 1 puszka pomidorów
- 0,5 cebuli***
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła*
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
- W osolonej wodzie ugotować ryż według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedzić.
- W garnku wymieszać mięso mielone z ugotowanym ryżem i drobno posiekaną cebulką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Z kapusty oderwać liście, w które będziemy zawijać farsz. Najlepiej pominąć te pierwsze liście i sięgnąć po te głębsze. Liście sparzyć; zalać gotowaną wodą i zostawić na 1-2 minuty.
- Na tak przygotowane liście nakładać farsz i zawijać według podpowiedzi na zdjęciu.
- Zwinięte gołąbki umieścić w garnku, ciasno obok siebie, żeby się nie rozwinęły i gotować na małym ogniu 10-15 minut. Garnek, w którym będą gotowane gołąbki wcześniej można wyścielić liśćmi kapusty
- W tym czasie przygotować sos: drobno posiekaną cebulę zeszklić na łyżce masła, dodać pomidory w puszce, zagęścić koncentratem, chwilę pogotować i przyprawić solą, cukrem i pieprzem.
- Gołąbki podawać polane sosem
Zjadłabym takie gołądka, jak nic muszę poprosić Mamę, żeby mi takie przyrządziła, bo sama jeszcze tej sztuki nie posiadłam:(
OdpowiedzUsuńJejku, jak ja uwielbiam gołąbki! Podobnie jak Agateq, najchętniej poprosiłabym teraz mamę, żeby takie zrobiła... Szkoda tylko, że to niemożliwe.
OdpowiedzUsuńMogłabym je jeść ciągle, jedno z najlepszych dla mnie dań:D
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam, narobiłaś smaka:)
OdpowiedzUsuńA ja dziś na obiad miałam gołąbki z młodej kapustki! :D
OdpowiedzUsuńklasyk!!
OdpowiedzUsuńTeż niedawno robiłam, trzeba korzystać póki są takie dobre warzywka :) Twoje gołąbki wyglądają bardzo apetycznie, narobiłaś mi smaka, chyba znowu zrobię! :)
OdpowiedzUsuńRobię dziś tę zdrowszą wersje z kurczaczka i brązowego ryżu :)
OdpowiedzUsuńMniam!!! Muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńnigdy sama nie robiłam gołąbkow ;) miałam wrażenie, że to trudniejsze, a tu proszę, wydaje się łatwe i przyjemne :)
OdpowiedzUsuńCo oznaczają gwiazdki przy produktach?
OdpowiedzUsuńPatrycja
gwiazdki odnoszą się do zasad diety strukturalnej.
Usuńa do czego te pieczarki ????????????
OdpowiedzUsuńmimo, że faktycznie pominęłam je w fazie przygotowań chyba nie trudno się domyślić, że pieczarki są do farszu.
Usuń