1.8.13

Aksamitny sernik z porzeczkami

Musicie mi wybaczyć, że dodam zdjęcia i przepis ciasta w 100% nie korzystnego dla lekkiego brzusia. Był to zaległy prezent dla taty z okazji dnia ojca - poślizg czasowy straszny, dlatego musiałam mu to jakoś wynagrodzić. Mój tata jest wielkim smakoszem serników, więc łatwo mu sprawić przyjemność piekąc jakieś serowe cudo. Ten wypiek zachwycał bardzo, zresztą nie tylko on, bo cała rodzina, chociaż trochę się nad nim nagimnastykowałyśmy - mama była moim pomocnikiem. Musiałyśmy zmieścić się z upieczeniem, przestudzeniem ciasta, zalaniem galaretką i kolejnym studzeniem w 7 godzin, chociaż przepis zalecał zdecydowanie więcej czasu. W efekcie jedliśmy lekko ciepłe, ale galaretka się trzymała, już nie będę się wdawać w szczegóły jak się to udało :) 
Problemem był również przepis, z którego początkowo korzystałam, a który zalecał pieczenie ciasta przez 60 minut w 150 stopniach - temperatura okazała się zbyt niska i kiedy była pora końca pieczenia ciasto nadal było płynne. 
Pomijając wszystkie kwestie problematyczne, ciasto wyszło nad wyraz aksamitne mimo dość ciężkich składników. Dla mnie za słodkie (chociaż zmniejszyłam porcję miodu do 2 łyżek), nawet kwaśne porzeczki nie były w stanie zniwelować tej słodkości. Korzystając z czyichś przepisów ciężko ocenić jaki kto ma próg słodkości :) Dałam się już wrobić w to kolejny raz, więc następnym będę już ostrożniejsza w kwestii cukru. 
Sernik zdecydowanie polecam, będzie smakował tym, którzy serniki uwielbiają i tym mniejszym jego fanom.



Aksamitny sernik z porzeczkami

Składniki (na tortownicę 24 cm) źródło: czympachnieuzakow

spód
  • 200 g herbatników
  • 70 g masła
masa serowa:
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 150 ml śmietany 36%
  • 400-500 g porzeczek
  • 1 czerwona galaretka

Przygotowanie:
  1. Herbatniki dokładnie zmiksować (użyłam do tego termomixu). Masło roztopić, wsypać do niego ciasteczka i dokładnie połączyć. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier przełożyć masę ciasteczkową i dokładnie rozprowadzić po spodzie. Na ciasteczkach ułożyć połowę osuszonych porzeczek.
  2. W rondelku podgrzać śmietanę, pokruszyć do niej czekoladę i gotować na małym ogniu, aż czekolada dokładnie się rozpuści. Zdjąć z ognia i przestudzić.
  3. Ser zmiksować z jajkami, mąką, cukrem i masłem. Wlać roztopioną czekoladę ze śmietanką i wymieszać. Gotową masę wlać do tortownicy.
  4. Piec około godziny w temperaturze 180-200* Po upieczeniu pozostawić na 5-10 minut w wyłączonym piekarniku, następnie sernik wystudzić.
  5. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić.
  6. Na zimny sernik wysypać pozostałą część porzeczek, zalać najlepiej tężejącą już galaretką i wstawić do lodówki do dalszego stężenia. Najlepiej na całą noc.




12 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wybaczam i chcę kawałek ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Trochę rozpusty na słoneczny dzień ;) Do kawki jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda, chętnie bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy8/01/2013

    Kawka koniecznie niesłodzona, a sernik z wiaderka. Zdajecie sobie sprawę ile tam jest świństw. O ile zdrowiej jest zmielić twaróg samemu, nie jest to aż taki ogromny wysiłek a i brzuszek będzie szczęśliwszy;)

    Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawa koniecznie nie słodzona ze względu na bardzo słodki sernik. Natomiast odnośnie serów w wiaderku to nie wszystkie mają świństwa w składzie i ulepszacze.

      Usuń
  7. Musiało smakować obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, mniam :> Cudownie wygląda.
    Spód z kruchych ciasteczek i z ciastek Dagestive już przetestowałam i cała rodzina nie potrafiła uwierzyć, że ten pyszny kruchy spod jest "udawany". Polecam!

    Zapraszam do siebie na fitbloga: positiveattitudetowards.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha. Te porzeczki na serniczku...;) pozdrowienia http://manufakturaciastek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP