Bardzo dawno temu zapisałam sobie już w zakładkach przepis na angielskie muffinki. Chciałam je wypróbować głównie dlatego, że do ich wykonania nie jest potrzebny piekarnik, a zwykła patelnia. Wszelkie przepisy z użyciem patelni do zrobienia bułek, chlebków czy czegoś słodkiego ratują mi życie, a przede wszystkim moje podniebienie. Początkowo miałam w zamiarze dodać do nich borówki, jednak w efekcie borówki podałam osobno - w postaci koktajlu, w którym moczyłam moje muffinki przed włożeniem do buzi :)
W swoim odwzorowanym przepisie użyłam tylko mąki pszennej pełnoziarnistej, polecam jednak dodać również zwykłej mąki pszennej.
Bułeczki z patelni
Składniki (na ok 20 sztuk): [źródło:poranneinspiracje]
Przygotowanie:
W swoim odwzorowanym przepisie użyłam tylko mąki pszennej pełnoziarnistej, polecam jednak dodać również zwykłej mąki pszennej.
Bułeczki z patelni
Składniki (na ok 20 sztuk): [źródło:poranneinspiracje]
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół szklanki ciepłej wody
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżeczki miodu
- pół łyżeczki soli
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- kilka kropel aromatu nugatowego TU
Przygotowanie:
- Drożdże wymieszać z wodą, miodem i 1 łyżką mąki. Odstawić na 10 minut.
- Mleko podgrzać z masłem, następnie przestudzić.
- Do miski wsypać mąkę i sól. Dodać drożdże, oraz mleko z masłem. Wyrobić ciasto i znów odstawić na ok 10 minut, żeby wyrosło.
- Ciasto rozwałkować i wykrawać kółka. Smażyć na suchej patelni z obu stron.
Jakie wyrośnięte! Ładnie, apetycznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, takie puszyste:)
OdpowiedzUsuńJakie ekstra!!! nawet zrobiłabym teraz tylko nie mam drożdży jej;)
OdpowiedzUsuńJak tylko kupię zrobię na bank, śliczne są!
Zabieram sie do nich i zabieram i jakoś zrobić nie mogę :)
OdpowiedzUsuńpodobnie u mnie, długo czekały na wypróbowanie :)
Usuńi to tak wyjdzie z patelni? Meega <3 zakochałam się i robię je w najbliższym czasie ;D
OdpowiedzUsuńna szczęście wyszło, jednak nie rośnie dużo na patelni, więc lepiej nie rozwałkować bardzo cienko.
UsuńDrożdżowe z patelni? W życiu bym na to nie wpadła, wyglądają tak puszyście:)
OdpowiedzUsuńWow. Świetne . Wyprobuje
OdpowiedzUsuńZapisuję! Muszę!; )
OdpowiedzUsuńsuper !! prosty przepis, oczywiście jeśli drożdże posłuchają i gotowe idealne śniadanko ;0 chętnie je zrobię , pycha !
OdpowiedzUsuńNiezwykle puchate :D
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować , mam tez w kolejce do zrobienia na patelni chleb, ale bułeczki, to bułeczki :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńWyszły świetne i smaczne mimo, że nie dałam aromatu nugatowego.:) Monika
OdpowiedzUsuńCzy mogłabyś napisać ile na jednà wychodzi kcal ?
OdpowiedzUsuń