11.8.13

Faszerowane jajka

Na śniadanie, lub kolację proponuję faszerowane jajka, z bardzo prostym farszem. Farsz dobrze smakuje również na pieczywie, więc jeżeli Wam zostanie to polecam i w ten sposób go wykorzystać. I to tyle na ich temat :) 



Faszerowane jajka

Składniki (na 3 jajka):
  • 3 jajka
  • pół dużego, lub 1 mały pomidor
  • pół dymki
  • 1/3 zielonej małej papryki
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie 1 łyżeczka jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
  1. Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. ok 7 minut od zagotowania wody
  2. Z pomidora wykroić miąższ i odłożyć (nie będzie potrzebny), resztę pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Dymkę i paprykę również drobno pokroić. Wszystkie warzywa wrzucić do miseczki
  4. Ugotowane i przestudzone jajka obrać, przekroić na połówki i wydobyć z nich żółtko.
  5. Żółtko z jajek dodać do warzyw, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Żeby składniki lepiej się połączyły można dodać jogurt naturalny.
  6. Farsz nakładać do połówek ugotowanych jajek.


10 komentarzy:

  1. Nie jestem fanką faszerowanych jajek, ale na takie bym się skusiła.

    OdpowiedzUsuń
  2. robię podobnie, ale trochę inne składniki farszu, brzmi smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają smacznie, na pewno się na nie skusze aczkolwiek jakoś nigdy nie przepadałam za jajkami faszerowanymi ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i samo zdrowie:-) moja babcia robi też pyszne z pieczarkami, tylko tylko, że niestety z użyciem majonezu, więc zdecydowanie mniej fit;-)))

    OdpowiedzUsuń
  5. pychota !! takie jaja to bym zjadła ;) zdrowo i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze, kiedy robiłyśmy z mamą faszerowane jajka na Wielkanoc... podkradałam farsz i smarowałam nim pieczywo. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie jajka :) są przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha! I do tego świeża bułeczka koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Przypomniałaś mi jakby była Wielkanoc :D

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP