30.8.13

Omlet Kaiserschmarrn z musem

Jakoś tak dzień staje się dla mnie zbyt krótki. Skończyło się spanie do późna i leniwe śniadania w tygodniu. Nie ma też tyle czasu na ćwiczenia, albo wyskoczy coś pilnego, albo posprzątać trzeba, to już sił na coś więcej brak. 
W każdym razie mam jeszcze jeden przepis z ostatnich moich śniadań jedzonych o godzinie 12 ;) Również omlet, tym razem w towarzystwie musu rabarborowo-żurawinowego i tym samym powrót do słodkości. 
Zawsze wydawało mi się, że ten omlet jest trudny, ale tak naprawdę to łatwizna, więc każdemu się uda :)


Omlet Kaiserschmarrn [źródło: whiteplate

Składniki (na 1 porcję):
  • 2 jajka
  • 1,5 płaskiej łyżki mąki pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • garść płatków migdałów Kresto
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 1-1,5 łyżki suszonej żurawiny Kresto
  • 2 łyżeczka brązowego cukru

Przygotowanie:
  1. W osobnych miseczkach umieścić białko i żółtko. 
  2. Do żółtek dodać mąkę i wymieszać. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Pianę z białek przelać do żółtej i delikatnie wymieszać, aby dokładnie się ze sobą połączyły.
  3. Na patelni roztopić masło i wlać ciasto. Smażyć na małym ogniu, aż spód będzie zwarty. Wtedy podzielić ciasto łopatką na mniejsze kawałki, uważać, żeby nie zaczęły się przypalać. Posypać 1 łyżeczką cukru i potrzymać na ogniu jeszcze chwilkę. 
  4. Obrać rabarbar, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować razem z żurawiną w niedużej ilości wody. Kiedy rabarbar będzie całkowicie miękki odlać nadmiar wody i zmiksować na gładką masę. Kiedy mus będzie kwaśny dodać łyżeczkę cukru i wymieszać. 
  5. Podawać posypane płatkami migdałów. 


12 komentarzy:

  1. Jeden z najsmaczniejszych omletów - przynajmniej dla mnie. Kojarzy mi się z porą raczej jesienną, dlatego wstrzymuję się z jego robieniem ;) Ale już niedługo...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten mus!!! <3 <3 <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  3. ten mus do omletu pasuje idealnie! Pooodba mi się taka wersja omleta, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie :) Jeszcze nigdy go nie jadłam :<

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba i ja spróbuję zrobić omlet... Pierwszy w życiu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. omlet z pewnością jest pyszny, też sama się o tym przekonałam :) twoja wersja bardzo ciekawa i ładnie podany, z tym musem pycha *-*

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy ten Twójj omlet i ten mus rabarbarowo-żurawinowy, mm pychota :)

    pozdrawiam, dodaję do obserwowanych i zapraszam do siebie będzie mi bardzo miło jeżeli mnie odwiedzisz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. moze wreszcie po ponad 10 latach niejedzenia omletow przelamie sie i wyproboje ten wlasnie :) mialam kiedys promowo - omeltowa przygode jak plynelam promem na Bornholm i od tamtego czasu nigdy juz go nie jadlam. czas najwyzszy sprobowac ponownie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy9/05/2013

    zjadlabym! tak pysznie wyglada :D trzeba tylko skladniki kupic xD

    OdpowiedzUsuń
  10. Prosty a jaki smaczny :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda wspaniale i wydaje się prosty do zrobienia. Pozostaje tylko zakupić składniki i wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy wcześniej nie łączyłam omletu z żadnymi owocami ani niczym słodkim ! Strasznie ciekawi mnie jak to smakuje, a wygląda olśniewająco dobrze. :D

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP