28.11.13

kalafiorowa z szafranem

Zupy uwielbiam, podobnie kalafiora. A że ostatnimi czasy jest mi strasznie zimno, podejrzewam, że nie tylko mi - zupy mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację. Strasznie ubolewam, że w obecnej pracy nie mam takich udogodnień jak w poprzedniej, gdzie mogłam zupę ugotować lub odgrzać. 
Zrobiłam wywar na piersi z kurczaka, chociaż zdecydowanie lepsza byłaby na skrzydełku :) Gdybym też miała więcej warzyw do wywaru jak seler, pietruszka czy por to również bym dodała, ale jak się nie ma co się lubi...
Kurczaka z wywaru możne wkroić do zupy, lub sprawić przyjemność pieskowi - ja wybrałam tę drugą opcję. 



Zupa kalafiorowa z szafranem

Składniki (na 2 talerze):
  • 1 duża marchewka****
  • 1 cebula***
  • 1 pierś z kurczaka***
  • mały kalafior***
  • szczypta szafranu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Do garnka wlać ok 500-600 ml zimnej wody, dodać obraną marchewkę, podpieczoną cebulę i pierś z kurczaka w całości lub przekrojoną na mniejsze części i gotować.
  2. Po około 20-30 minutach gotowania na małym ogniu dodać różyczki kalafiora, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Szafran rozdrobnić ze szczyptą soli i również dodać do zupy.
  3. Gotować do miękkości warzyw.


6 komentarzy:

  1. pysznie wygląda, nie używam szafranu, muszę kiedyś kupić i wypróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy11/25/2014

      szafran czerwony jest super - przywiozłem z Egiptu 1 kg

      Usuń
  2. Dziękuję za przepis. bardzo lubię kalfior z szafranem!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie szukałam przepisu na kalafiorową:d świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny przepis na tradycyjną kalafiorową na bogato;)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP