24.12.13

lekka i prosta kapusta z grzybami

Propozycja dość świąteczna. Chociaż jak widać można wykorzystać ją na co dzień; jako dodatek do ziemniaków. Równie wspaniale sprawdzi się jako farsz do pasztecików czy krokietów z barszczem. W tamtym tygodniu była na obiad, dziś na wigilijnym stole była dodatkiem do karpia. 


Kapusta z grzybami

Składniki:
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • garść mrożonych grzybów
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:
  1. Kapustę odsączyć ze słonej wody i zagotować, żeby zmiękła. 
  2. Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem. 
  3. Pieczarki i grzyby umyć i drobno pokroić. Wrzucić na patelnię kiedy cebula się zarumieni. 
  4. Kapustę kiedy zmięknie dodać do grzybów na patelnię, wymieszać. 
  5. Przyprawić solą i dość obficie pieprzem. Trzymać na ogniu aż woda z kapusty wyparuje. Na koniec skropić olejem i wymieszać. 


5 komentarzy:

  1. mniam! Nie wiem, czy dodatek grzybów czyni ją lekką, ale i tak jest pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taką wege kapustę lubię najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oo! Ja właśnie wczoraj robiłam sobie taką, a z tej, która mi została stworzyłam... kapuśniak :) Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem zachwycona tą stroną!!! :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP