Coraz bardziej się czerwienię ze wstydu na myśl o tym, że porzuciłam moje dziecko, moje dzieło. Musicie jednak wiedzieć, że zaglądam praktycznie codziennie i śledzę Wasze przepisy. Chociaż często tylko patrzę na zdjęcia ze względu na fakt, że 90% przepisów nie jestem w stanie wykonać i nie chcę się pogrążać, chociaż już same zdjęcia sprawiają, że ślinka cieknie.
Dzisiaj i ja przedstawiam przepis na ciasteczka, których jak tylko przypomnę sobie smak i kruchość to owa ślinka cieknie. Ciasteczka robiłam na święta, z podanego przepisu wyszedł spory talerz niedużych ciasteczek. Bałam się, że przy obfitościach stołu nikt nie będzie po nie sięgał a rozeszły się w mig.
Myślę, że do dekoracji sprawdziłby się lukier, ale ja miałam już go dość dlatego udekorowałam ciasteczka gotową polewą.
Kruche maślane ciasteczka
Składniki:
Przygotowanie:
Dzisiaj i ja przedstawiam przepis na ciasteczka, których jak tylko przypomnę sobie smak i kruchość to owa ślinka cieknie. Ciasteczka robiłam na święta, z podanego przepisu wyszedł spory talerz niedużych ciasteczek. Bałam się, że przy obfitościach stołu nikt nie będzie po nie sięgał a rozeszły się w mig.
Myślę, że do dekoracji sprawdziłby się lukier, ale ja miałam już go dość dlatego udekorowałam ciasteczka gotową polewą.
Kruche maślane ciasteczka
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 kostka miękkiego masła
- pół szklanki cukru pudru
- pół torebeczki cukru wanilinowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
Przygotowanie:
- Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i dalej mieszać do połączenia składników.
- Mąkę przesiać z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia.
- Do masła z cukrem i żółtkami wsypać mąkę i wyrabiać do momentu uzyskania konsystencji zwartego/kruchego ciasta. (Wyrabiałam ręcznie)
- Ciasto podzielić na kawałki i każdy z nich rozwałkować (ale niezbyt cienko) i wycinać dowolne wzory
- Piec w temperaturze 180* około 5-12 minut*
- Po przestudzeniu dekorować lukrem lub polewą
* U mnie pierwsza partia ciasteczek piekła się niecałe 15 minut, a ostatnia 5 minut. Dlatego najlepiej często kontrolować.