27.10.13

Burgery warzywne

Zachciało nam się burgerów, ale chcieliśmy spróbować takich bezmięsnych. Nie kombinowaliśmy z fasolą, cieciorką czy innymi bogatymi w białko produktami. Po prostu połączyliśmy ze sobą trochę warzyw, jako bazę łączącą użyliśmy ryżu, a kiedy okazało się, że nie ma jajka, które tak bardzo by się przydało, bo jednak ryż nie związał tego tak jak myślałam, że zwiąże to kombinowaliśmy dalej. Na szczęście w internecie jest wszystko, łącznie z poradami czym jajko można zastąpić. My dodaliśmy zamiast niego olej i łyżkę mąki. I tak trzeba było być bardzo ostrożnym przy formowaniu, a później obracaniu burgerów, ale grunt, że były takie jakie zaplanowaliśmy. 
Sposoby podania mogą być przeróżne. My wybraliśmy formę z bułką, ale zjedliśmy również bez bułki polane sosem czosnkowym. Jako dodatek była surówka z selera, co do której byłam przekonana, że nienawidzę selera, a jednak jest znośnie i zjadłam wszystko :)



Burgery warzywne

Składniki (na 3 duże burgery):
  • pół torebki białego ryżu
  • 4-5 różyczek brokuła****
  • pół czerwonej papryki****
  • 1 mała marchewka****
  • 1 mała cebulka***
  • olej rzepakowy****
  • mąka pełnoziarnista
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Podczas gotowania ryżu do tego samego garnka włożyć różyczki brokuła i gotować.
  2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych okach. Paprykę pokroić w bardzo drobną kosteczkę, lub również zetrzeć na tarce.  Podobnie cebulę - zetrzeć lub drobno pokroić. 
  3. Ugotowane różyczki brokuła wyjąć z wody i zmiażdżyć widelcem. Połączyć wszystkie warzywa, dodać odcedzony ryż, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać. 
  4. Jeżeli konsystencja nie jest dość kleista dodać łyżkę mąki i łyżkę oleju. Wymieszać.
  5. Z masy formować burgery; okrągłe lub innego kształtu. Opruszyć w obu stron mąką i kłaść na rozgrzaną patelnię z 2-3 łyżkami oleju. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Uważać przy przewracaniu, moje były bardzo delikatne.
  6. Podawać w bułce z sałatą, pomidorem, serem i sosem czosnkowym, lub jako dodatek do obiadu.


19.10.13

Ryba w chrupiącej panierce

Dziś będzie obiad z rybą. Nie spodziewałam się, że panierka wyjdzie aż tak chrupiąca. Całość była przepyszna, bo uwielbiam makaron, brokuły, lubię rybę i sezam, więc nie mogło się nie udać i być nie smaczne. Z drugiej strony jest trochę niestandardowo, bo do makaronu z warzywami najczęściej dodaje się mięso w postaci kurczaka lub indyka. My wypróbowaliśmy z rybą i również się sprawdziło. 



Ryba w chrupiącej panierce

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 kawałki dowolnej ryby - u mnie dorsz
  • garść makaronu spaghetti
  • różyczki z połowy brokuła****
  • 1 małe jajko*****
  • trochę mąki pełnoziarnistej
  • kilka łyżek białego sezamu**** KRESTO
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy****
  • opcjonalnie pędy bambusa

Przygotowanie:
  1. W osolonej wodzie ugotować makaron al dente.
  2. W tym czasie w drugim garnku, również w osolonej wodzie ugotować różyczki brokuła. Po ugotowaniu odcedzić i rozgnieść dokładnie widelcem.
  3. Do brokuła dodać ugotowany i odcedzony makaron, oraz garść pędów. Skropić delikatnie olejem i wymieszać.
  4. Na osobne talerzyki, lub miseczki wsypać mąkę, jajko, sezam. 
  5. Kawałki ryby przyprawić solą i pieprzem, następnie panierować. Odpowiednio; w mące, jajku, na końcu w sezamie. 
  6. Tak przygotowane ryby smażyć na rozgrzanej patelni z 1-2 łyżkami oleju, po ok 4 minuty z każdej strony. 


15.10.13

Kolorowy i szybki obiad

Bardzo pożywne, smaczne i na dodatek dość kolorowe danie. Prażone przez chwilę płatki migdałów dodają chrupkości, a żurawina odrobinę słodyczy. Nabrałam ochoty na ten obiad raz jeszcze :)




Kolorowy obiad

Składniki (na 2 porcje):
  • garść makaronu spaghetti lub innego ulubionego
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 małe jajko*****
  • 1 mała czerwona papryka****
  • 1 mała cebulka***
  • pęczek natki pietruszki**
  • garść żurawiny**** KRESTO
  • garść płatków migdałów*** KRESTO
  • olej rzepakowy****
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Mięso mielone połączyć z jajkiem. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka dodać trochę mąki. Przyprawić solą i pieprzem. Z masy formować małe kuleczki i wkładać (najlepiej łyżką) do gotującej się wody. Gotować ok 5 minut - w zależności od tego jak duże są kulki mięsa.
  2. W osobnym garnku w osolonej wodzie ugotować makaron al dente. Po ugotowaniu odcedzić.
  3. Na suchą rozgrzaną patelnię wsypać żurawinę i migdały. Chwilę prażyć, po czym zsypać do miseczki. Na tą samą patelnię wlać 1-2 łyżki oleju i dorzucić posiekaną drobną cebulkę a po chwili pokrojoną w nieduże paski paprykę.
  4. Kiedy cebula będzie miękka dodać ugotowany makaron i ugotowane mięsne kulki. Posypać obficie posiekaną natką pietruszki. Wymieszać. 



7.10.13

Pora się wytłumaczyć.

Pora wytłumaczyć się z tej ponad miesięcznej nieobecności. Działo się dużo i dobrego i złego. Pod koniec sierpnia dostałam w końcu pracę, która wymaga ode mnie dużego skupienia - strasznie dużo nowych rzeczy i ogromna różnorodność zadań. Po przyjściu do domu czeka na mnie piesek, który również wymaga naszej uwagi - spacerki, jeść, pobawić się, poprzytulać :) Do tego wszystkiego jesienna przypadłość coraz krótszego dnia. Czas przecieka mi przez palce. Rano na efektywne śniadania nie ma czasu, deseru w ciągu dnia siłą rzeczy też, a obiado-kolacja to często kanapki. Jedynie weekendy pozostały na odpowiednim poziomie żywieniowym.
Ćwiczenia, które zaczęłam przed weselem wypełniłam jedynie w połowie, później pojawił się właśnie u nas piesek, do tego śmierć mojej jedynej, ukochanej babci i już nie miałam głowy ani ochoty do nich wracać. Mimo to w sukienkę się zmieściłam, a nawet była ciut luźniejsza niż kiedy miałam ją na sobie ostatni raz.
Dużo też czasu spędziłam nad pracą magisterską, której w efekcie promotor nie przyjął - bo badania niepełne - więc znów pójdzie po kieszeni.
Na koniec ostania rzecz, która niedługo znów będzie wymagała mojego skupienia - sierpień 2015 to będzie czas mojej białej sukni. Poza załatwianiem wszystkich niezbędnych papierków, terminów, jak pewnie 80% przyszłych panien młodych będę musiała podrasować swoje ciało, żeby wyglądać lekko i zwiewnie :)
A na koniec postaram się bywać tutaj już bardziej regularnie i pokazuję mój skarb, bez którego już nie wyobrażam sobie dnia.


Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP