U większości ciasta i słodkości po świętach odchodzą na drugi plan, a u mnie dopiero pojawiają się słodkie przepisy. Zawsze jestem po czasie i zawsze obok, ale będzie co wykorzystywać przy innych okazjach, lub kolejnych świętach :)
Moje święta Bożego Narodzenia pod względem wypieków były bardzo odtwórcze, ale dzięki temu również bardzo dobre i słodkie.
Jako pierwsze przedstawiam czekoladowe ciasto z orzechami nerkowca, żurawiną i płatkami migdałów - mokre, ciężkie - rewelacyjne! Kalorii można sobie dodać polewą czekoladową - ja dodałam, co sobie będę przy świętach żałowała ;) Muszę również przyznać, że nerkowce w cieście są wspaniałe! Nigdy nie lubiłam ciast z bakaliami, bo zazwyczaj dodaje się do nich rodzynki, których w cieście nie jestem w stanie przełknąć, kandyzowane skórki, które toleruję w ilości max 5 sztuk na pączku z lukrem w tłusty czwartek i inne typowe bakalie. Za to samemu można zaszaleć, albo dopieścić swoje podniebienie ulubionymi bakaliami.
źródło: smakowyraj
Czekoladowe ciasto na kefirze
Składniki:
Przygotowanie:
Moje święta Bożego Narodzenia pod względem wypieków były bardzo odtwórcze, ale dzięki temu również bardzo dobre i słodkie.
Jako pierwsze przedstawiam czekoladowe ciasto z orzechami nerkowca, żurawiną i płatkami migdałów - mokre, ciężkie - rewelacyjne! Kalorii można sobie dodać polewą czekoladową - ja dodałam, co sobie będę przy świętach żałowała ;) Muszę również przyznać, że nerkowce w cieście są wspaniałe! Nigdy nie lubiłam ciast z bakaliami, bo zazwyczaj dodaje się do nich rodzynki, których w cieście nie jestem w stanie przełknąć, kandyzowane skórki, które toleruję w ilości max 5 sztuk na pączku z lukrem w tłusty czwartek i inne typowe bakalie. Za to samemu można zaszaleć, albo dopieścić swoje podniebienie ulubionymi bakaliami.
źródło: smakowyraj
Czekoladowe ciasto na kefirze
Składniki:
- 2 jajka*****
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego****
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 400 ml kefiru***
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 150 ml dżemu lub musu jabłkowego
- 2 szklanki mąki
- 1-1,5 szklanki bakalii (u mnie: orzechy nerkowca***, płatki migdałowe*** i żurawina**** KRESTO)
- opcjonalnie: 80 ml śmietanki 30%, 100 g mlecznej/gorzkiej*** czekolady
Przygotowanie:
- Wymieszać ze sobą mokre składniki (łącznie z dżemem) i cukier. W osobnej misce mąkę z kakao i sodę, wsypać ją do składników mokrych i dokładnie wymieszać łyżką.
- Dosypać bakalie i wymieszać raz jeszcze.
- Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.
- Na wystudzoną babkę przygotować polewę rozpuszczając czekoladę ze śmietanką od czasu do czasu mieszając. Doprowadzić do zagotowania i zdjąć z ognia. Nieco przestudzić i polać wierzch babki - odstawić do zastygnięcia.