29.12.13

Czekoladowe ciasto na kefirze

U większości ciasta i słodkości po świętach odchodzą na drugi plan, a u mnie dopiero pojawiają się słodkie przepisy. Zawsze jestem po czasie i zawsze obok, ale będzie co wykorzystywać przy innych okazjach, lub kolejnych świętach :)
Moje święta Bożego Narodzenia pod względem wypieków były bardzo odtwórcze, ale dzięki temu również bardzo dobre i słodkie. 
Jako pierwsze przedstawiam czekoladowe ciasto z orzechami nerkowca, żurawiną i płatkami migdałów - mokre, ciężkie - rewelacyjne! Kalorii można sobie dodać polewą czekoladową - ja dodałam, co sobie będę przy świętach żałowała ;) Muszę również przyznać, że nerkowce w cieście są wspaniałe! Nigdy nie lubiłam ciast z bakaliami, bo zazwyczaj dodaje się do nich rodzynki, których w cieście nie jestem w stanie przełknąć, kandyzowane skórki, które toleruję w ilości max 5 sztuk na pączku z lukrem w tłusty czwartek i inne typowe bakalie. Za to samemu można zaszaleć, albo dopieścić swoje podniebienie ulubionymi bakaliami. 

źródło: smakowyraj


Czekoladowe ciasto na kefirze

Składniki:
  • 2 jajka*****
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego****
  • 1 szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 400 ml kefiru***
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 150 ml dżemu lub musu jabłkowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1-1,5 szklanki bakalii (u mnie: orzechy nerkowca***, płatki migdałowe*** i żurawina**** KRESTO)
  • opcjonalnie: 80 ml śmietanki 30%, 100 g mlecznej/gorzkiej*** czekolady 

Przygotowanie:
  1. Wymieszać ze sobą mokre składniki (łącznie z dżemem) i cukier. W osobnej misce mąkę z kakao i sodę, wsypać ją do składników mokrych i dokładnie wymieszać łyżką. 
  2. Dosypać bakalie i wymieszać raz jeszcze. 
  3. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Na wystudzoną babkę przygotować polewę rozpuszczając czekoladę ze śmietanką od czasu do czasu mieszając. Doprowadzić do zagotowania i zdjąć z ognia. Nieco przestudzić i polać wierzch babki - odstawić do zastygnięcia. 



24.12.13

lekka i prosta kapusta z grzybami

Propozycja dość świąteczna. Chociaż jak widać można wykorzystać ją na co dzień; jako dodatek do ziemniaków. Równie wspaniale sprawdzi się jako farsz do pasztecików czy krokietów z barszczem. W tamtym tygodniu była na obiad, dziś na wigilijnym stole była dodatkiem do karpia. 


Kapusta z grzybami

Składniki:
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • garść mrożonych grzybów
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:
  1. Kapustę odsączyć ze słonej wody i zagotować, żeby zmiękła. 
  2. Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem. 
  3. Pieczarki i grzyby umyć i drobno pokroić. Wrzucić na patelnię kiedy cebula się zarumieni. 
  4. Kapustę kiedy zmięknie dodać do grzybów na patelnię, wymieszać. 
  5. Przyprawić solą i dość obficie pieprzem. Trzymać na ogniu aż woda z kapusty wyparuje. Na koniec skropić olejem i wymieszać. 


21.12.13

Mus jabłkowo-morelowy

Znów pochłonęła mnie rzeczywistość. Mimo, że gotujemy, robimy zdjęcia, niestety później nie ma czasu na ich obróbkę, na dodanie na bloga. Tak teraz skumulowało mi się znów troszkę przepisów, ale stopniowo będą się pojawiać. Z pewnością nie uda mi się wszystkich dodać przed świętami, ale nie są one też typowo wigilijne, więc wielkiej szkody nie będzie :) 
Tymczasem przestawiam mus jabłkowy. Z kawałkami suszonych moreli, z cynamonem i goździkami. Zapach jest obłędny, podobnie jak smak. Obawiam się, że zdecydowaną większość wyjem łyżeczką prosto ze słoika, bo tak trudno się powstrzymać. Nie ma w nim cukru, ani nawet miodu bo okazało się to w moim przypadku zbędne.



Mus jabłkowo-morelowy 

Składniki (na 1 słoik):
  • 7-8 niedużych jabłek
  • garść suszonych moreli KRESTO
  • 1 laska cynamonu
  • kilka goździków
  • 250 ml wody 

Przygotowanie:
  1. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
  2. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować, następnie zmniejszyć ogień i prażyć do rozpadnięcia się jabłek. 
  3. W połowie prażenia dodać cynamon, goździki i suszone morele. 
  4. W razie potrzeby w trakcie prażenia dodać jeszcze trochę wody.
  5. Po uprażeniu wyjąć laskę cynamonu, a resztę przełożyć do słoika, zakręcić i trzymać do góry dnem przez minimum godzinę (u mnie stał całą noc).
  6. Przechowywać w lodówce.




7.12.13

Pralinki z awokado

Odkąd poznałam smak awokado - uwielbiam go i często kupuję. Później chowam do lodówki, żeby za szybko się nie zepsuło i szukam pomysłów jak je wykorzystać. Oczywiście w najgorszym wypadku wyląduje na kanapce suto posypany pieprzem, a wtedy tych kanapek mogłabym zjeść bez końca. Jednak tym razem w odpowiednim momencie czyli kiedy awokado nawet w lodówce zaczynało być już zbyt miękkie trafiłam na przepis z jego wykorzystaniem. Pralinki z awokado to rewelacyjna alternatywa dla wszystkich, którzy ograniczają słodycze do minimum, a kiedy mają ochotę to kombinują co tu zjeść słodkiego. 
Moje pralinki są nieco białe, bo zdjęcia robiłam zaraz po wyjęciu ich z zamrażalki :)
ŹRÓDŁO: my-reality-dietetycznie



Pralinki z awokado

Składniki (na ok 10 sztuk):
  • 1 małe lub pół dużego dojrzałego awokado*****
  • 0,5 szklanki otrębów owsianych****
  • 1-2 płaskie łyżeczki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:
  1. Awokado obrać i pokroić na małe kawałki.
  2. Wrzucić do blendera, dodać kakao i miód i zmiksować na gładką masę.
  3. Dodać otręby, dokładnie wymieszać i odstawić na jakiś czas żeby otręby nieco spęczniały.
  4. Tak przygotowaną masę nakładamy łyżeczką na kawałki folli spożywczej i zawijamy.
  5. Kulki włożyć do zamrażarki lub lodówki na kilka godzin. 

3.12.13

Kalafior curry

Miałam ochotę na curry, ale miałam za mało mleczka kokosowego i wyszło jak wyszło. Bardziej potrawka niż curry, ale było smaczne i niezwykle aromatyczne. Z pewnością do powtórzenia, może tym razem z większą ilością mleczka.
Inspirację czerpałam z kwestii smaku
Jak dla mnie nie musiałoby być mięsnego dodatku, ale niektórzy nie potrafią nazwać obiadem czegoś co nie ma mięska :)



Kalafior curry

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 pierś z kurczaka***
  • 1 mały kalafior***
  • mleczko kokosowe u mnie małe, ale lepiej dać więcej
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • kilka ziarenek kardamonu
  • szczypta imbiru, cynamonu, cukru i soli
  • kilka drobnych kawałeczków świeżej chilli
  • torebka ryżu 
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego****

Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie.
  2. Różyczki kalafiora pokroić w grube paski. 
  3. Przyprawy wymieszać ze sobą, następnie podgrzewać razem z chilli i pastą curry na rozgrzanym wcześniej oleju. 
  4. Dodać kalafior i smażyć przez chwilę; wlać wodę kokosową - bez śmietany z góry i gotować. Przyprawić solą i cukrem i gotować ok 10 minut, aż kalafior będzie al dente.
  5. W trakcie gotowania dodać śmietanę z mleka, na końcu kurczaka pokrojonego w drobną kostkę. 

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP