19.1.14

Zupa warzywna zabielana mlekiem

W moim ulubionym sklepie kupiliśmy kaczkę - jak już wspominałam mam to szczęście, że w domu ma się kto tym zająć. Dzięki temu zyskaliśmy piersi, nóżki, ale i korpus, który wykorzystaliśmy do zrobienia zupy. Zup nie robimy zbyt często - nad czym strasznie ubolewam, a powodem tego sporadycznego gotowania jest to, że mój mężczyzna takim obiadem nie jest w stanie poskromić głodu. Zaś obiad dwudaniowy to dla mnie za dużo - i tak ćwiczymy kompromisy :)
Powracając do prezentowanej zupy to mimo tych kilku tłustych pływających oków z całego serca polecam na niedzielny obiad, na zimne wieczory, na kaca i na inne okazje, które uważacie za najlepsze :)


Zupa warzywna zabielana mlekiem

Składniki:
  • 1,5 litra wody
  • korpus z kaczki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 4 nieduże ziemniaki
  • 3/4 szklanki mrożonej fasolki szparagowej
  • biała część pora 
  • sól, pieprz
  • szklanka mleka

Przygotowanie:
  1. Cebulę obrać ze skórki, przekroić na połówki lub ćwiartki i przypiec na ogniu. Wrzucić do garnka.
  2. Resztę warzyw pokroić w kostkę (prócz fasolki). Umieścić w garnku, dodać kaczkę zalać zimną wodą i zagotować.
  3. Od zagotowania kaczkę potrzymać w rosole jeszcze 15 minut i wyjąć żeby zupa nie była bardzo tłusta. 
  4. Dodać sól, pieprz do smaku i gotować aż warzywa będą miękkie.
  5. Na koniec zupę zabielić mlekiem. 


11 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie zupy!! mmmmmmmm....zjadłabym cały garnek!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy1/19/2014

    Pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy pomysł na zupę, muszę wypróbować, ciekawi mnie jej smak:D

    OdpowiedzUsuń
  4. No, czyli smak mojego dzieciństwa. :) Uwielbiam tę zupę. Moja mama nigdy nie zabielała zup śmietaną, a właśnie mlekiem. Aż mam ochotę ją poprosić, by teraz taką zrobiła!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja bardzo lubię zupę warzywną, najlepsza jest z dodatkiem brokuła :) a taka mleczna propozycja jest bardzo interesująca :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeśli jestem na diecie to wolę zabielić zupę jogurtem naturalnym, dochodzi fajny kwaskowy smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście - jogurtem naturalnym też można :)

      Usuń
  7. Ciekawy pomysł-spróbuję z mlekiem lub jogurtem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też zupy lubię bardzo ale nie mogę za często ich robić bo Połówek samą zupą się nie najada dlatego częściej sięgam po drugie dania, bardziej zapychające. A takie zabielane mlekiem przypominają mi o dzieciństwie u babci!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smakowicie. Ja też bardzo lubię zupy, i żeby wszyscy byli zadowoleni (czytaj mężczyźni) dodaję np. kawałki mięsa, fasolę lub połówki jajek ugotowanych na twardo. Bardzo żałuję, że nie mam dostępu do kaczek ;(

    OdpowiedzUsuń
  10. znasz moje smaki;p kocham zupy jak nic!!

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP