25.3.14

Pierogi z soczewicą, fetą i suszonymi pomidorami

Co tu dużo mówić - pierogi uwielbiam. Przede wszystkim w wersji wytrawnej, chociaż nasz niedawny farsz na słodko (ricotta z jabłkiem) również zasługiwał na uwagę. 
Tym razem postawiliśmy na czerwoną soczewicę z fetą i suszonymi pomidorami. Zdecydowanie najintensywniejszym smakiem w tym trio okazały się te ostatnie. Farsz miał dobrą konsystencję, dobrze się kleił, a co za tym idzie pierogi dobrze się lepiły. Ugotowane pierogi polecam przypiec na patelni :)

źródło przepisu na ciasto: 1001 przepisów kuchnia polska. wyd. publicat


Pierogi z soczewicą, fetą i suszonymi pomidorami

Składniki:
ciasto (na ok 50 sztuk):
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • pół szklanki letniej wody

farsz (na ok 35 sztuki):

Przygotowanie:
  1. W osolonej wodzie ugotować soczewicę według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną odcedzić i wystudzić. 
  2. Do miski wrzucić oba rodzaje mąki, sól i jajko. Wlewając pomału wodę wyrabiać ciasto ręką. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką. Druga możliwość: wszystkie składniki umieścić w malakserze, włączyć wysokie obroty i wyrabiać 2 minuty
  3. W tym czasie przygotować farsz: Pomidory drobno posiekać i połączyć najlepiej widelcem lub ręką z fetą i soczewicą. 
  4. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część przeznaczyć na rozwałkowanie, pozostałą część ciasta przykryć ściereczką. Przy rozwałkowaniu jeżeli ciasto będzie się przyklejało do stolnicy podsypywać mąką.  
  5. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać krążki. Na środek każdego krążka nakładać niedużą kulkę farszu i zlepić brzegi. Ulepione pierogi układać na oprószoną mąką tacę. 
  6. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Wkładać na wrzącą wodę, po wypłynięciu na wierzch trzymać na ogniu jeszcze 3 minuty. Po wyjęciu z gorącej wody przerzucić do zimnej wody, co zapobiega sklejaniu.
  7. Przed podaniem można podpiec na patelni i podawać np z jogurtem naturalnym. 


11 komentarzy:

  1. Uwielbiam pierogi w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za pyszności! Nigdy nie próbowałam takiego zestawienia w pierogach, ale skoro uwielbiam je z kaszą kuskus lub makaronem, zapewne bym się zakochała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. koniecznie muszę zrobić, wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. dzięki pełnoziarnistej mące mają ładny, ciemny kolor :)
    A nadzienie nowość totalna dla mnie, z takim się jeszcze nie spotkałam, ale jestem na tak :D

    OdpowiedzUsuń
  5. jas zamiast maki pszennej dam hmmm albo zmielone otreby albo make orkiszowa wyjdzie jeszcze zdrowiej :) dzieki za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ dawno pieroga nie jadłam :) Smakowita wersja! Za to podpieczenie na patelni wielki plus :))

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam z soczewicą! Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszny pomysł na nadzienie, ciasto pierogowe bardzo interesujące. Chętnie skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy w przepisie jest błąd czy naprawdę wystarczy tylko 35 g soczewicy :)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to nie błąd. dokładnie tyle użyłam - ważone na wadze :) Ale tak jak jest w przepisie z ciasta wyjdzie ok 50 pierogów, a ten farsz starczy na ok 35 sztuk. Więc można zrobić nieco więcej farszu.

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP