4.4.14

Sałatka z gruszką, kurczakiem i grapefruitem

Powoli wkraczamy w czas lekkich, orzeźwiających sałatek. My na inaugurację wybraliśmy sałatkę z gruszką i grapefruitem. Każdy składnik to inny smak, a ich zwieńczeniem jest słodko-kwaśny dresing. 
Mimo, że kiedyś, gdzieś czytałam, że owoców z mięsem nie powinno się łączyć to mimo wszystko połączenie bardzo smaczne, na które czasami się skuszę. 



Sałatka z gruszką, kurczakiem i grapefruitem

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 gruszka
  • o,5 grapefruita
  • 2 garście roszponki
  • 2 garście sałaty lodowej
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:
  1. Kurczaka pokroić w małą kostkę lub paseczki, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć na złoty kolor.
  2. Na talerzach ułożyć sałatę lodową i roszponkę.
  3. Grapefruita wyfiletować i pokroić w mniejsze kawałki, ułożyć na sałacie. Obraną gruszkę również pokroić w mniejsze kawałki i ułożyć na talerzach. Dodać kurczaka
  4. W miseczce wymieszać miód z sokiem z cytryny. Polać sałatkę.


Zielono mi, idzie wiosna

5 komentarzy:

  1. cudowne, smakowo połączenie! :)Jestem za ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie łączyłam owoców z mięsem, ale w takiej sałatce bez wahania zanurzyłabym swój widelec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie, delikatnie i świeżo :>

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP