26.7.14

Lemoniada ogórkowa

Dobre i orzeźwiające lemoniady to nie tylko te na bazie owoców. Warzywne również się sprawdzą, w szczególności z takich orzeźwiających warzyw jak ogórek. Swego czasu w dziewczeńskim gronie pijałyśmy wódkę z ogórkiem, teraz proponuję coś podobnego, tylko bez alkoholu. 

Lemoniada ogórkowa

Składniki:
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżeczka skórki z limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,7 ml wody gazowanej
  • kostki lodu

Przygotowanie:
  1. Ogórka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do wysokiego naczynia i zblendować. 
  2. Dolać 100 ml wody, dodać miód i skórkę z limonki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia miodu
  3. Jeżeli nie chcemy miąższu ogórka, można przecisnąć przez sitko lub gazę. 
  4. Przelać do dzbanka/karafki, dolać pozostałą część wody. Podawać z lodem, plasterkami ogórka i kawałkami cytryny.


8 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis, na pewno się skusze. :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. szczerze powiem, że obawiałabym się :O i jeśli ktoś by mnie poczęstował, zapewne bym się skusiła, ale samej zrobić?
    Raczej nie ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka szkoda, że u mnie w sklepie nie mają limonek ;/ wypiłabym coś takiego po biegu :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda zachęcająco, ale nie mogę sobie wyobrazić jak to może smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super! Jak dla mnie naprawdę rewelka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy5/09/2015

    Smakuje równie dobrze jak wygląda.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP