Moja była współlokatorka robiła przepyszną zupę pomidorową. Niby najpyszniejszą pomidorówkę robi mama, ale ta wywierała na mnie pozytywne wrażenie za każdym razem kiedy mnie nią częstowała. Była tak przyjemnie gęsta, ale nie jak zupa krem, której szczerze nie lubię. Tajemnicą tej zupy był fakt, że jej bazą jest pomidorowy sok z kartonu.
Idąc za jej pomysłem robiłam często sos do gołąbków na bazie soku pomidorowego; zawsze był smaczny i zawsze wszystkim smakował.
Dziś jednak przedstawiam Wam zupę i szybki sposób na lekko gęstą, przez co bardziej treściwą zupkę. Ja dodatkowo użyłam czerwonej soczewicy, która dodała nieco od siebie.
Zupa z soku pomidorowego
Składniki (na 2 porcje):
Przygotowanie:
Idąc za jej pomysłem robiłam często sos do gołąbków na bazie soku pomidorowego; zawsze był smaczny i zawsze wszystkim smakował.
Dziś jednak przedstawiam Wam zupę i szybki sposób na lekko gęstą, przez co bardziej treściwą zupkę. Ja dodatkowo użyłam czerwonej soczewicy, która dodała nieco od siebie.
Zupa z soku pomidorowego
Składniki (na 2 porcje):
- 250 ml wywaru mięsnego lub warzywnego
- 750 ml soku pomidorowego z kartonu
- 4-5 łyżek czerwonej soczewicy
- opcjonalnie makaron
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie: