W końcu udało mi się kupić ricottę. To drugi jej zakup w ciągu całego mojego życia. Od tego pierwsze zdążyłam już nawet zapomnieć jej smak, pamiętałam jedynie, że jest super delikatna. A smak... dość specyficzny i charakterystyczny. O wiele lepiej smakuje na ciepło niż na zimno. Wiedziałam od samego początku, że wykorzystam j,a do placuszków i od początku wiedziałam też z jakiego przepisu skorzystam.
Placuszki wyszły mi grube jak racuszki i delikatne jak chmurka, a ten charakterystyczny smak ricotty przebijał się z każdym kęsem. Polecam wypróbować :)
źródło: relishmeals, mojewypieki
Placuszki z ricotty
Składniki (na 8 sztuk):
Przygotowanie:
Placuszki wyszły mi grube jak racuszki i delikatne jak chmurka, a ten charakterystyczny smak ricotty przebijał się z każdym kęsem. Polecam wypróbować :)
źródło: relishmeals, mojewypieki
Placuszki z ricotty
Składniki (na 8 sztuk):
- 125 g ricotty (pół opakowania)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru/miodu
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 65 ml mleka
Przygotowanie:
- W naczyniu wymieszać ze sobą ricottę, mleko, żółtko jajka, cukier lub miód uzyskując jednolitą masę. Dodać olej i ponownie wymieszać.
- Do ciasta dodać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i znów dokładnie wymieszać.
- Do białka dodać szczyptę soli i ubić. Ubite wmieszać delikatnie do masy.
- Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładać łyżką masę formując placuszki. Smażyć na niewielkim ogniu z obu stron do lekkiego zarumienienia