29.3.14

Placuszki z ricotty

W końcu udało mi się kupić ricottę. To drugi jej zakup w ciągu całego mojego życia. Od tego pierwsze zdążyłam już nawet zapomnieć jej smak, pamiętałam jedynie, że jest super delikatna. A smak... dość specyficzny i charakterystyczny. O wiele lepiej smakuje na ciepło niż na zimno. Wiedziałam od samego początku, że wykorzystam j,a do placuszków i od początku wiedziałam też z jakiego przepisu skorzystam. 
Placuszki wyszły mi grube jak racuszki i delikatne jak chmurka, a ten charakterystyczny smak ricotty przebijał się z każdym kęsem. Polecam wypróbować :)

źródło: relishmealsmojewypieki



Placuszki z ricotty

Składniki (na 8 sztuk):
  • 125 g ricotty (pół opakowania)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru/miodu
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 65 ml mleka

Przygotowanie:
  1. W naczyniu wymieszać ze sobą ricottę, mleko, żółtko jajka, cukier lub miód uzyskując jednolitą masę. Dodać olej i ponownie wymieszać.
  2. Do ciasta dodać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i znów dokładnie wymieszać.
  3. Do białka dodać szczyptę soli i ubić. Ubite wmieszać delikatnie do masy.
  4. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładać łyżką masę formując placuszki. Smażyć na niewielkim ogniu z obu stron do lekkiego zarumienienia


27.3.14

Prosty, 4-składnikowy bigos

Bigos może być wieloskładnikowy, z wieloma dodatkami, dzięki którym każda spróbowana łyżka będzie miała inny, niesamowity smak. Ale może być również 4-składnikowy a przy tym równie pyszny. Taką jego prostszą wersję dziś rekomenduję.



Prosty, 4-składnikowy bigos

Składniki:
  • 200-250 g kiszonej kapusty
  • 200-250 g słodkiej kapusty
  • laska kiełbasy jałowcowej 
  • 2 łyżki koncentratu
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:
  1. Kiszoną kapustę wypłukać, pokroić i dodać do garnka. Zalać wodą i gotować. W tym czasie pokroić słodką kapustę i dodać do garnka. Uzupełnić w razie potrzeby wodą najlepiej na wysokość kapusty.
  2. Całość przyprawić szczyptą soli, pieprzem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości kapusty. 
  3. Kiedy kapusty będą miękkie i ilość wody znacząco się zredukuje dodać koncentrat pomidorowy, aby całość nabrała koloru i smaku; wymieszać. 
  4. Na patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w talarki lub połówki talarków. Podsmażoną kiełbasę dodać do garnka, wymieszać. Potrzymać chwilę na ogniu, aby smaki nieco się połączyły.
  5. Ale jak to bigos najlepiej smakuje na dzień następny :)


25.3.14

Pierogi z soczewicą, fetą i suszonymi pomidorami

Co tu dużo mówić - pierogi uwielbiam. Przede wszystkim w wersji wytrawnej, chociaż nasz niedawny farsz na słodko (ricotta z jabłkiem) również zasługiwał na uwagę. 
Tym razem postawiliśmy na czerwoną soczewicę z fetą i suszonymi pomidorami. Zdecydowanie najintensywniejszym smakiem w tym trio okazały się te ostatnie. Farsz miał dobrą konsystencję, dobrze się kleił, a co za tym idzie pierogi dobrze się lepiły. Ugotowane pierogi polecam przypiec na patelni :)

źródło przepisu na ciasto: 1001 przepisów kuchnia polska. wyd. publicat


Pierogi z soczewicą, fetą i suszonymi pomidorami

Składniki:
ciasto (na ok 50 sztuk):
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • pół szklanki letniej wody

farsz (na ok 35 sztuki):

Przygotowanie:
  1. W osolonej wodzie ugotować soczewicę według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną odcedzić i wystudzić. 
  2. Do miski wrzucić oba rodzaje mąki, sól i jajko. Wlewając pomału wodę wyrabiać ciasto ręką. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką. Druga możliwość: wszystkie składniki umieścić w malakserze, włączyć wysokie obroty i wyrabiać 2 minuty
  3. W tym czasie przygotować farsz: Pomidory drobno posiekać i połączyć najlepiej widelcem lub ręką z fetą i soczewicą. 
  4. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część przeznaczyć na rozwałkowanie, pozostałą część ciasta przykryć ściereczką. Przy rozwałkowaniu jeżeli ciasto będzie się przyklejało do stolnicy podsypywać mąką.  
  5. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać krążki. Na środek każdego krążka nakładać niedużą kulkę farszu i zlepić brzegi. Ulepione pierogi układać na oprószoną mąką tacę. 
  6. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Wkładać na wrzącą wodę, po wypłynięciu na wierzch trzymać na ogniu jeszcze 3 minuty. Po wyjęciu z gorącej wody przerzucić do zimnej wody, co zapobiega sklejaniu.
  7. Przed podaniem można podpiec na patelni i podawać np z jogurtem naturalnym. 


23.3.14

Danie chłopskie

Obiad powstały na wskutek czyszczenia lodówki. Do jego zrobienia wystarczyły nam 4 składniki plus sól i pieprz. Tym razem postanowiliśmy zjeść mięso bez "udziwnień" smakowych, więc pracy też było mniej :)



Danie chłopskie

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 udka z kurczaka
  • 2-3 marchewki
  • 1 cebula
  • pół woreczka kapusty kiszonej
  • 4 średnie ziemniaki
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Cebulę obrać, drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej rzepakowy i wrzucić cebulę. 
  2. Obraną marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę lub talarki i dodać do garnka kiedy cebula się zeszkli. Przyprawić solą i pieprzem, chwilę podsmażyć, następnie zalać trochę wodą i dusić. 
  3. Kapustę dobrze wypłukać, żeby nie była kwaśna. Pokroić i dodać do garnka. Wszystko dusić do miękkości podlewając wodą w razie konieczności.
  4. Udka przyprawić solą i pieprzem i przesmażyć na oleju rzepakowym z obu stron. Następnie przykryć pokrywką. Kiedy mięso będzie się przypalać zmniejszyć ogień, dodać nieco wody. (łatwiejsza i szybka opcja- zrobić mięso w piekarniku)

20.3.14

Gruszki w szampanie

Pierwszy dzień astronomicznej wiosny wypada czymś uczcić, powitać. My wiosnę witamy gruszkami gotowanymi w szampanie, więc uczta prawdziwa :)
Oby wiosna nie szczędziła nam wszystkim słońca.



Gruszki w szampanie

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 gruszki
  • 150 ml szampana
  • 1 łyżka miodu
  • 8 łyżek jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki migdałów (słupki lub płatki)
  • 1-2 garście granoli czekoladowej
  • 3-4 łyżeczki płatków owsianych

Przygotowanie:
  1. Gruszki obrać, przekroić na połówki, wydrążyć środek i umieścić w rondelku. Zalać szampanem, dodać miodu i gotować ok 20 minut (do miękkości gruszek lub wygotowania szampana)
  2. Na suchą patelnię wsypać wiórki kokosowe, płatki owsiane, migdały oraz pokruszoną granolę i prażyć aż kokos nabierze złocistego koloru. Od czasu do czasu przemieszać.
  3. Gruszki z rondelka przełożyć do miseczek, dodać jogurt naturalny i posypać przygotowaną na patelni "kruszonką". 



19.3.14

Akcja "lekkie desery bez piekarnika" PODSUMOWANIE

Lekkie desery bez piekarnika

Dobiegła końca moja pierwsza akcja kulinarna na durszlaku. Bardzo, ale to bardzo dziękuję Wam za udział, a tym samym za spoko pomysłów. Okazało się przy okazji, że nie dla wszystkich deser oznacza to samo, a ja byłam zamknięta na niektóre jego wersje. Ale po wymianie myśli z jedną blogerką doszłam do wniosku, że ok - niech i wszelkie owsianki również zaliczają się do deserów. Co kraj to obyczaj, a co dopiero jednostka. Przyznajcie mi jednak tak szczerze - jadacie owsianki na deser ?
Nie zaakceptowałam jedynie 5 przepisów, 1 przepis na sałatkę (o ile owsiankę jestem w stanie jeszcze zaakceptować to sałatkę warzywną już nie), 4 pozostałe dotyczyły deserów, ale pieczonych, no więc odrzucenie ich rozumie się samo przez się. Nie przypilnowałam również wszystkich wpisów, a po czasie okazywało się, że nie wszystkie wpisy zawierają konkretne przepisy. Następnym razem będę mądrzejsza.
Początkowo też miałam w zamyśle wyłonić jeden z przepisów, który najbardziej przypadł mi do gustu, później trzy, a na końcu okazało się, że jest ich tak dużo i tak różnorodne, że nie mogłabym się zdecydować :) 
Zabawa tak mi się spodobała, że w okresie letnim przewiduję kolejną edycję- wtedy i owoców więcej i możliwości. Liczę, że ponownie z Waszą pomocą ułożę imponującą listę pysznych deserów, do zrobienia których piekarnik jest zbędny :)


Poniżej znajdziecie podlinkowane przepisy z obecnej akcji. Jest ich ponad 200! 

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP