30.5.14

Deser z borówkami

To miał być deser typu lekkiego - jak zjemy to będziemy mieli miejsce w brzuszkach na inne przyjemności. Okazało się, że nikt nie był w stanie dojeść swojej porcji. Obstawiam, że to wina galaretki, którą notabene można pominąć. Generalnie w tym deserze pominąć można wiele, prócz tego co kryje na dnie. To niby tylko borówki zmiksowane z twarogiem, ale jak to smakuje!



Deser z borówkami

Składniki (na 4 porcje):
  • 400 g sera twarogowego
  • 125 g borówek
  • 1-2 galaretki w proszku
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 ml gorącej wody
  • opcjonalnie śmietana kremówka

Przygotowanie:
  1. Żelatynę zalać 2-3 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić, żeby
    napęczniała. 
  2. Ser i borówki połączyć razem najlepiej blenderem. Można dodać cukier lub coś słodzącego jeżeli masa nie będzie zbyt słodka.
  3. Spęczniałą żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać aż żelatyna się rozpuści, dodać do masy serowej i wymieszać.
  4. Masę nakładać do pucharków i schłodzić w lodówce aż stężeje.
  5. Kiedy masa będzie prawie stężona przygotować galaretkę według instrukcji na opakowaniu, z tym, że zalać ją 400 ml gorącej wody. Następnie ostudzić, a kiedy masa serowa będzie całkowicie stężona wlać galaretkę. Ponownie chłodzić do stężenia. 
  6. Można dodać jeszcze jedną warstwę galaretki (mój deser miał 2 warstwy - czerwoną i zieloną).
  7. Przed podaniem ubić śmietanę z kremówki i udekorować deser.

28.5.14

Zielony koktajl

Tak dawno robiłam ten koktajl, ale zupełnie nie rozumiem dlaczego jeszcze go Wam nie pokazałam. Zielone koktajle są wszędzie - i dobrze, bo smakują pysznie i wyglądają tak wiosennie lekko. Przy okazji każdy z tych koktajli ma inny skład, inny smak i konsystencję. Uwielbiamy różnorodności. Do mojego koktajlu dodałam rukolę, która zmieniła jego smak. Dla mnie rukola ma orzechowy posmak i taką nutkę można wyczuć w napoju. Nie można dodać za dużo rukoli, bo wtedy koktajl może być gorzki. 



Zielony koktajl

Składniki:
  • 1 banan
  • pół awokado
  • mała garść rukoli
  • mały jogurt naturalny (nie gęsty)

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować.


26.5.14

Lody bez dodatkowych urządzeń

Jakie to szczęście móc napić się zimnej wody z lodówki w taki upał. W tamtym roku nie miałam lodówki, więc potrafię docenić jej obecność. Ale oczywiście im ma się więcej tym jeszcze więcej chce się mieć. Tak więc zachciało się lodów - czarna seria sprawiła, że blender padł. Na szczęście da się zrobić lody bez zbędnych urządzeń. Na dodatek można zrobić ich 3 wersje. Spójrzcie jakie to proste:


Lody jabłkowe

Składniki (na 8 sztuk):
  • 2 jabłka
  • opcjonalnie pół łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie 2 lyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
  1. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.
  2. Taki mus wkładać do pojemniczków na lody. 
  3. Dla urozmaicenia smaku można dodać również cynamon i jogurt naturalny.
  4. Chłodzić w zamrażalce.


Akcja lodowa 2014

24.5.14

Kuskus z chipsami warzywnymi smażonymi na oleju rzepakowym

Sałatki to czasami idealne rozwiązanie na obiad. Zwłaszcza w tak ciepły dzień jak wczoraj. Co prawda przy dobrej organizacji pracy własnej istnieje możliwość zjedzenia tej, konkretnej sałatki na ciepło, ale ja nie posiadłam takich zdolności - czasami jestem mało przewidująca. 
Sałatka (wliczając sól) jest 6 składnikowa - tym bardziej zachęcam do wypróbowania. A chipsy ze szpinaku są REWELACYJNE. Oczywiście pomysł na takie serwowanie szpinaku zaczerpnęłam od mojego ukochanego :)

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego już od dawna używam go w swojej kuchni, odkładając w kąt oliwę z oliwek. 





Kuskus z chipsami warzywnymi smażonymi na oleju rzepakowym

Składniki (na 1 porcję):
  • pół szklanki suchego kuskusu
  • 3-4 rzodkiewki
  • 1 jajko
  • kilka liści świeżego szpinaku
  • olej rzepakowy
  • sól

Przygotowanie:
  1. Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Jajko ugotować na pół twardo lub na miękko. 
  3. Na patelni rozgrzać olej (użyć tyle aby przykrył całą powierzchnię naczynia), następnie poukładać liście szpinaku - nie wrzucać wszystkich razem żeby się nie skleiły - oraz rzodkiewki pokrojone w krążki. 
  4. Po chwili przewrócić warzywa na drugą stronę i chwilę potrzymać na ogniu. Zdjąć na ręcznik papierowy i delikatnie odsączyć z nadmiaru oleju i oprószyć solą.
  5. Warzywa dodać do miseczki z kuskusem razem z jajkiem przekrojonym na pół. 



Czas na szpinak 4!

22.5.14

Lekkie ratatouille

Stało się - zostałam sama, a emigracja wsiąknęła mojego narzeczonego, autora wszystkich dań mięsnych na blogu, moją prawą rękę, moją przytulankę. Jeszcze przed wyjazdem ukochany gotował mi obiadki, robił pyszne pasty do pieczywa, a w ostatnich wspólnych dniach poszliśmy na sushi - więc jedzenie niejako nas łączy, zresztą dzięki jedzeniu się poznaliśmy :) 
Sporo przed wyjazdem ugotowaliśmy razem ratatouille. Przepis możecie również znaleźć na stronie sklepu piotr i paweł
Już nie mogę się doczekać kiedy znów coś wspólnie ugotujemy.


Lekkie ratatouille

Składniki (dla 6 osób):
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 białe cebule
  • 2 czerwone cebule
  • 2 pomidory
  • 1 pęczek pietruszki
  • 4 ząbki czosnku (polskiego 2 ząbki)
  • garść świeżej kolendry
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i umieścić w osobnych miseczkach.
  2. Do każdego rodzaju warzyw dodać posiekany drobno czosnek i natkę. Skropić oliwą z oliwek, dodać soli, pieprzu i wymieszać.
  3. Ze względu na różną strukturę warzyw najlepiej każdy rodzaj smażyć/grillować oddzielnie. Najpierw cebule, później papryki, bakłażan z cukinią, na końcu pomidory. Warzywa smażyć/grillować  ok 2-4 minut, aby zachowały chrupkość.
  4. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą, dodać zsiekaną kolendrę. 




17.5.14

Szybki deser bananowy

To, że jestem fanką adwokatu wiadomo nie od dziś. Kiedy odwiedzam rodziców mama często proponuje kieliszeczek kiedy wymieniamy się ploteczkami. Ale tak jak truskawek nie jada się tylko solo (chociaż ja tak lubię je najbardziej), tak adwokat smakuje nie tylko z kieliszka. Staram się wzbogacać nim desery. Chociaż pomysł dodania go do kawy nie był moim najlepszym :) Co innego z tym deserem...



Szybki deser bananowy

Składniki (na 1 porcję):
  • 1 dojrzały banan
  • 1 mały  jogurt naturalny
  •  garść orzechów włoskich
  • 4-5 łyżek otrąb owsianych
  • 2-3 łyżki adwokatu
  • 1 łyżka jagód goji

Przygotowanie:
  1. Banana rozgnieść widelcem lub zblendować. Jogurt wymieszać z adwokatem.
  2. Na spód szklanki/pucharka wsypać 3 łyżki otrąb owsianych, na to wlać połowę jogurtu. Dodać rozgniecionego banana, orzechy włoskie. 
  3. Kolejna warstwa otrąb i jogurtu. Na górze posypać jagodami goji. 


14.5.14

Placek owsiany

Przebywanie cały dzień poza domem nie wpływa na mnie korzystnie. Co prawda wysypiam się i mogę wstać rano bez budzika, mam czas żeby przytulić się do mojego pieska. Za to po 8, czasami 9 godzinach pracy jestem wykończona a ziewanie nie ma końca. Do tego wczoraj w pośpiechu gnałam do lekarza, a okazało się, że wizyta jest dziś (sic!), więc dzisiaj będzie powtórka szalonego tempa. 
Na obiad jem kanapki, a na kolację obiad i to tylko dzięki mojemu ukochanemu. Bo bez niego jadłabym kanapki również na kolację. Chociaż śniadanie pozostaje lepsze, z kawką na spokojnie. Dziś prezentuję jedno z takich leniwych śniadań. Pierwotnie placek miał być z makiem, ale okazało się, że maku nie było, więc jest z mielonymi orzechami arachidowymi.


Placek owsiany

Składniki (na 1 sztukę):
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 50 ml wody
  • 1 jajko (osobno białko i żółtko)
  • 2 łyżki mielonych orzechów arachidowych
  • 1 łyżeczka miodu
  • olej rzepakowy
  • ulubione owoce

Przygotowanie:
  1. Płatki zalać wodą i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie odlać nadmiar wody. 
  2. Do płatków dodać żółtko, orzechy i miód. Białko ubić na pianę i dodać do reszty składników i wmieszać delikatnie i dokładnie.
  3. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. 
  4. Podawać z ulubionymi owocami. 

11.5.14

Oczyszczanie z toksyn

Wybór odpowiednich produktów i komponowania z nich posiłków jest domeną ludzi chcących zrzucić nadmiar kilogramów, utrzymać wagę lub po prostu ludzi wybierających jaśniejszą, zdrowszą stronę życia :) Świadomość tego co kładziemy na talerze chroni nas przed niedoborami witamin, minerałów, pozwala czuć się lekko zachowując przy tym sytość po posiłku, a także (chociaż nie zawsze o tym pamiętamy) oczyszcza nasz organizm z toksyn. Przyznaję, że na aspekt zdrowego jedzenia związany z oczyszczaniem z toksyn nie zwracałam szczególnej uwagi, póki nie poczytałam o skutkach zalegania toksyn w naszym organizmie. Z pozoru niewinne może w skrajnych przypadkach doprowadzić do samozatrucia organizmu. 

Zatem jakie składniki są polecane przy detoksykacji ? Lista jest długa, a wśród nich występują przede wszystkim łatwo dostępne i tanie produkty, np:
natka pietruszki
jabłka (przypominam więc przepis na koktajl jabłko+natka klik)
buraki
żurawina
awokado
cytryna (i popularne picie rano szklanki wody z cytryną)
czosnek
kapusta (przede wszystkim polecany jest sok z kiszonej kapusty)
pomarańcze, grejfruty
woda mineralna
algi 


Prócz tego herbatki ziołowe, suplementy diety. Jeżeli chodzi o tego typu produkty jest ich również ogromna ilość - do wyboru, do koloru, a głównym kryterium ich wyboru powinien być jak najbardziej naturalny skład. Najlepiej zawierający w swojej liście, któryś z produktów przedstawionych powyżej. 
Jednym z nich jest nowość na rynku - 3-składnikowy hepatil detox. Głównym, dwufunkcyjnym składnikiem jest chlorella (alga). Posiada niezwykłą zdolność oczyszczania organizmu z toksyn, a także wspomaga proces trawienny i wpływa korzystnie na wchłanianie pozostałych substancji odżywczych w niej zawartych (min. żelaza, cynku, wapnia, witaminy A, kwasu foliowego), oraz tych pochodzących z codziennej diety. 

Trzeba nam pamiętać, że toksyny w naszym organizmie to "zasługa" również kiepskiej kondycji środowiska (pestycydy, wzmożony ruch samochodów), antybiotyków, czy kosmetyków. Dlatego tak istotna jest walka z nimi. 


10.5.14

Mix zdjęć.

Przy sobocie bez przepisu, a to dlatego, że dziś jest moja pierwsza w życiu pracująca sobota. Odkąd skończyłam studia (chociaż zmora zdobycia magistra nadal nade mną ciąży), soboty były błogie, spędzane i do południa w łóżku. Ta i kolejna od dawna będą inne. Pisałam już na facebooku, powtórzę się i tutaj - podziwiam wszystkich pracujących w usługach - w tygodniu do 18-19 i do tego jeszcze weekendy. (w moim przypadku to przejściowa sytuacja; na zastępstwo). 
Więc idę pracować, a Wam zostawiam zbiór zdjęć, bardziej lub mniej związanych z blogiem i jedzeniem. Zupełnie zapomniałam, że chciałam dodawać taki mix zdjęć częściej. 

naleśniki z gorzką czekoladą. Po połowie wymiękłam.


moja najsłodsza i najukochańsza przytulanka!



długo na taką polowałam.






truskawki do musu się nadały. Solo nie smakują wcale.



fanką kolendry nie zostanę!

słabości, słabostki, zapachy!




moja wygrana, dzięki durszlak.pl

piękny Zakrzówek


9.5.14

Deser jogurtowy z owocami

Weekend kojarzy mi się z dwoma rzeczami: z tym, że można się porządnie wyspać i ze słodkościami. Gdybym miała możliwości piekłabym ciasto, a tak robię desery "szklankowe". Ich minusem jest przede wszystkim to, że są na jeden raz. Jakoś nigdy nie pomyślałam, żeby zrobić więcej porcji. Stąd też czasami kawę przychodzi mi pić solo. 
Pomysł na deser jak i sam deser powstał szybciutko i nawet nie musieliśmy czekać pół dnia aż zsiądzie się żelatyna. 


Deser jogurtowy z owocami

Składniki:
  • 2 małe jogurty naturalne
  • 2 pomarańcze
  • 1 kiwi
  • 1,5-2 łyżek żelatyny
  • 100 ml gorącej wody
  • syrop na naleśników TUTAJ

Przygotowanie:
  1. Żelatynę zalać 2-3 łyżkami zimnej wody i wymieszać, aby żelatyna spęczniała.
  2. Pomarańcze wyfiletować i wrzucić do 2 szklanek/pucharków. Z pozostałych części pomarańczy można wycisnąć sok do pucharków. Dodać pokrojone w kostkę kiwi.
  3. Jogurty przelać do miseczki. Żelatynę zalać 100 ml gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Kiedy się rozpuści wlać do jogurtu. 
  4. Pucharki z owocami zalać jogurtem i wstawić do lodówki na min. 2-3 godziny aż deser stężeje.
  5. Podawać z syropem. 


6.5.14

Pasta twarogowa

Prosta, tania, szybka. Takimi przymiotnikami można określić pastę, którą dziś prezentuję. Nie ma w niej nic odkrywczego, ale mimo wszystko prostota potrafi zaskoczyć.



Pasta twarogowa

Składniki:
  • 130 g twarogu lekkiego lub półtłustego
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 5 rzodkiewek
  • pół pomidora
  • pół cebuli
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Cebulę i pomidora pokroić w drobną kosteczkę. Rzodkiewki i jajko zetrzeć na tarce o grubych okach. 
  2. Dodać twaróg i jogurt przyprawić solą i pieprzem; wymieszać.



Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP