7.3.15

Ciasteczka owsiane z orzechami

Bo to jest tak, że będąc na diecie w pierwszym tygodniu jestem nastawiona bojowo, zauważam spłaszczający się brzuch i luz w ubraniach, w drugim jako tako się trzymam, a później zaczyna się linia pochyła (dość szybko, nie ?) Efekty nie są już takie szybkie, co zdecydowanie osłabia motywację. Zaczynam sięgać po to czego nie powinnam - czyli więcej węgli. A węgle mają to do siebie, że przyciągają, wciągają i nie chcą Cię opuścić. Wystarczą 2 dni z chrupkami kukurydzianymi czy garścią paluszków, żeby trzeciego dnia bez zastanowienia znów po nie sięgnąć. Udaje mi się na szczęście unikać sklepowych zapychaczy (prócz wspomnianych wyżej chrupek i paluszków), zamiast tego co sobotę piekę ciasteczka i szukam inspiracji na inne, zdrowe i lekkie desery. Pierwsze ciasteczka jakie upiekłam i które zapoczątkowały ten brak asertywności względem węglowodanów, to te z przepisu poniżej. Może nie zrobiłam im najlepszej reklamy, bo obarczyłam je winą za swoją słabnącą motywację, ale warto wypróbować. 




Ciasteczka owsiane z orzechami 

Składniki: (ok 12 sztuk):
  • 60 g płatków owsianych
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 20 g roztopionego masła
  • 1 płaska łyżka słonecznika
  • 1,5 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
  • mała garść płatków kokosa
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:
  1. Mąkę wymieszać z otrębami. 
  2. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, żeby wszystko się ze sobą połączyło.
  3. Nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Ewentualnie formować ciasteczka w dłoniach.
  4. Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, ok 20 minut. 



9 komentarzy:

  1. domowe ciasteczka owsiane sa najlepsze!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Monika3/07/2015

    Zrobiłam i muszę przyznać,że są przepyszne! ( proponuję dodać odrobinę więcej miodu/ksylitolu) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie się zastanawiałam,czy łyżeczka miodu wystarcza:)też mam je w planie upiec:)

      Usuń
    2. ilość miodu zależy od tego jak bardzo lubicie słodkie, ja chciałam się ograniczyć do minimum.

      Usuń
    3. Właśnie je upiekłam,z żurawiną zamiast orzechów,od razu z podwójnej porcji.Bardzo fajne są,będę do nich wracać,bo dodatkowym atutem jest to,że szybko się je robi:)

      Usuń
  3. Upiekłam :D Już zniknęły ;p Moja wersja była orkiszowa :D z żurawina. Jak one rewelacyjnie chrupią :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja wczoraj też piekłam na babskie spotkanie i tym razem też dodałam żurawinkę :)

      Usuń
  4. najlepsze! :) Owsiane, orzechy.. chrupko i słodko! :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP