7.6.15

Białkowe ciasto z fasoli

Jako, że blogowa strefa jest kopalnią pomysłów grzechem byłoby nie skorzystać z gotowych przepisów. Korzystam z nich zwłaszcza przy okazji pieczenia dość eksperymentalnych ciast - jak te z cukinią, burakami, a teraz fasolą. Dłuższy czas już przyglądałam się przepisom, zdjęciom i odkładałam na później, ale w końcu nadszedł ten czas i upiekłam pyszne fasolowe ciasto. Służyło mi przez kilka kolejnych dni jako drugie śniadanie do pracy. 
Przepis nieco zmodyfikowałam - nie dodałam kakao, nie dosładzałam bo użyłam białka waniliowego- nieco słodkiego, dałam ciut mniej masła... Ciasto jest bardzo czekoladowe, spokojnie można jeść 4-5 dni po upieczeniu, jest dość zbite, ale niestety nie jest wilgotne w środku. Jednak i tak jest pyszne i idealne dla maniaków zdrowych wypieków. 




Białkowe ciasto z fasoli
źródło: /slodkababka.pl


Składniki (keksówka 25x12): 
  • 100 g białka - u mnie waniliowe
  • 400 g czerwonej fasoli z puszki (waga po odcedzeniu z zalewy)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 3 jajka

Przygotowanie:
  1. Białko zmiksować z jajkami. 
  2. Fasolę odcedzić z zalewy i dokładne wypłukać. Dodać do białka z jajkami i dokładnie zmiksować. 
  3. Pokruszoną czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Dodać do fasolowej masy i ponownie zmiksować do połączenia się składników. 
  4. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180* około 40 minut. Jeżeli patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy-ciasto jest gotowe. 


10 komentarzy:

  1. Anonimowy6/07/2015

    Pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wypieki ze strączków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy6/07/2015

    Rozumiem, że białko w proszku? Czy można czymś zamienić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, białko w proszku. Nie wiem czy można czymś zastąpić, bo nie próbowałam.

      Usuń
  4. Musze zrobic podejście trzecie do ciasta fasolowego! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. hehe, u mnie właśnie też było ostatnio, mojemu tak nie bardzo chyba smakowało, no bo to takie oszukane brownie, ale cóż, każdego szkoda :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mojemu smakują tylko ciasta z galaretką, ewentualnie jakieś na zimno serniczki, więc wszelkie eksperymenty u niego są na nie :D

      Usuń
  6. ostatnio mój ulubieniec <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Białkowca nie jadłam, ale polecam babeczki fasolowe.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP