12.6.15
9.6.15
Placki kalafiorowo-buraczane lekkie, placuszki, warzywa
Ja wiem, że gorąco, że duszno i ostatnią rzeczą, o jakiej się w takie gorące dni myśli jest obiad. Każdy chciałby wymigać się od stania w kuchni nad patelnią. Z drugiej jednak strony te placki są tak pyszne, że warto się troszkę pomęczyć. Młode buraczki i kalafior w stosunkowo niskiej cenie dodatkowo zachęcają, aby je wypróbować. U mnie w krótkim czasie pojawiły się już drugi raz, a na pewno nie ostatni.
7.6.15
Białkowe ciasto z fasoli ciasto, lekkie, słodkości
Jako, że blogowa strefa jest kopalnią pomysłów grzechem byłoby nie skorzystać z gotowych przepisów. Korzystam z nich zwłaszcza przy okazji pieczenia dość eksperymentalnych ciast - jak te z cukinią, burakami, a teraz fasolą. Dłuższy czas już przyglądałam się przepisom, zdjęciom i odkładałam na później, ale w końcu nadszedł ten czas i upiekłam pyszne fasolowe ciasto. Służyło mi przez kilka kolejnych dni jako drugie śniadanie do pracy.
Przepis nieco zmodyfikowałam - nie dodałam kakao, nie dosładzałam bo użyłam białka waniliowego- nieco słodkiego, dałam ciut mniej masła... Ciasto jest bardzo czekoladowe, spokojnie można jeść 4-5 dni po upieczeniu, jest dość zbite, ale niestety nie jest wilgotne w środku. Jednak i tak jest pyszne i idealne dla maniaków zdrowych wypieków.
Przepis nieco zmodyfikowałam - nie dodałam kakao, nie dosładzałam bo użyłam białka waniliowego- nieco słodkiego, dałam ciut mniej masła... Ciasto jest bardzo czekoladowe, spokojnie można jeść 4-5 dni po upieczeniu, jest dość zbite, ale niestety nie jest wilgotne w środku. Jednak i tak jest pyszne i idealne dla maniaków zdrowych wypieków.
5.6.15
Lekki krem czekoladowy jogurt, lekkie, słodkości
Mus czekoladowy zawsze kusi. Tylko najczęściej w przepisach do jego przygotowania używa się śmietanki 30%. Szczerze mówiąc te, które proponuję bez śmietanki są super słodkie, więc słodkość tych ze śmietanką chyba przekracza moją skalę słodyczy.
Deser można zjeść zarówno zaraz po zrobieniu w formie kremu czekoladowego, albo po wystudzeniu w lodówce jako mus, jak twarde nadzienie w pralinkach.
Deser można zjeść zarówno zaraz po zrobieniu w formie kremu czekoladowego, albo po wystudzeniu w lodówce jako mus, jak twarde nadzienie w pralinkach.