14.6.15

Dietetyczny sernik z borówkami

Letnie ciasta i desery lubię głównie dlatego, że są lekkie. A jak lekkie to i mało kaloryczne. W upały nie ciągnie człowieka do kremów, kajmaku, lukrów więc łatwiej bilans kaloryczny zachować w ryzach. 


12.6.15

Owsianka z mlekiem truskawkowym

Powracają upały. Sezon truskawkowy w pełni. W takim czasie śniadanie idealne to coś zimnego z truskawkami. Proponuję zimną, nocną owsiankę z mlekiem truskawkowym. 


9.6.15

Placki kalafiorowo-buraczane

Ja wiem, że gorąco, że duszno i ostatnią rzeczą, o jakiej się w takie gorące dni myśli jest obiad. Każdy chciałby wymigać się od stania w kuchni nad patelnią. Z drugiej jednak strony te placki są tak pyszne, że warto się troszkę pomęczyć. Młode buraczki i kalafior w stosunkowo niskiej cenie dodatkowo zachęcają, aby je wypróbować. U mnie w krótkim czasie pojawiły się już drugi raz, a na pewno nie ostatni. 


7.6.15

Białkowe ciasto z fasoli

Jako, że blogowa strefa jest kopalnią pomysłów grzechem byłoby nie skorzystać z gotowych przepisów. Korzystam z nich zwłaszcza przy okazji pieczenia dość eksperymentalnych ciast - jak te z cukinią, burakami, a teraz fasolą. Dłuższy czas już przyglądałam się przepisom, zdjęciom i odkładałam na później, ale w końcu nadszedł ten czas i upiekłam pyszne fasolowe ciasto. Służyło mi przez kilka kolejnych dni jako drugie śniadanie do pracy. 
Przepis nieco zmodyfikowałam - nie dodałam kakao, nie dosładzałam bo użyłam białka waniliowego- nieco słodkiego, dałam ciut mniej masła... Ciasto jest bardzo czekoladowe, spokojnie można jeść 4-5 dni po upieczeniu, jest dość zbite, ale niestety nie jest wilgotne w środku. Jednak i tak jest pyszne i idealne dla maniaków zdrowych wypieków. 


5.6.15

Lekki krem czekoladowy

Mus czekoladowy zawsze kusi. Tylko najczęściej w przepisach do jego przygotowania używa się śmietanki 30%. Szczerze mówiąc te, które proponuję bez śmietanki są super słodkie, więc słodkość tych ze śmietanką chyba przekracza moją skalę słodyczy. 
Deser można zjeść zarówno zaraz po zrobieniu w formie kremu czekoladowego, albo po wystudzeniu w lodówce jako mus, jak twarde nadzienie w pralinkach. 


2.6.15

Pasta z buraka

Pasty do chleba to super alternatywa dla wszystkich kupnych serków, masła (ja uwielbiam świeży chleb kukurydziany z masłem i solą) czy jako podkład pod warzywa. 


Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP