6.4.16

Ciasteczka z ciecierzycy

Pyszne ciastka z ciecierzycy! Świat nie widział! gdybym powiedziała mamie z czego robię ciasta i piekę ciasteczka nie uwierzyłaby. Jeszcze mama jak mama, ale jak na takie nowinki zareagowałyby nasze babcie ? A gdzie w tym wszystkim jajka, masło, a mąka ? Z tego miejsca dziękuję wszystkim weganom - bez Was nie byłoby tylu cudownych alternatyw. Jak widać dla chcącego nic trudnego. A temu kto pierwszy użył ciecierzycy w formie "na słodko" wirtualnie całuję rączki :) 

WSKAZÓWKI: Ciasteczka są bardzo miękkie, chociaż wyglądają na kruche, nie są takie. Dopiero po kilku dniach nabierają kruchości i wtedy smakują najwspanialej. Jednak jeżeli nie możecie wytrzymać kilku dni (ja nie mogłam) to zjedzcie miękkie, są równie pyszne. 




Ciasteczka z ciecierzycy

Składniki (9 sztuk):
  • 130 g ciecierzycy z puszki
  • 30 g masła orzechowego - 1 spora łyżka
  • 10 g wiórków kokosa
  • 1 łyżka miodu
  • opcjonalnie kropelki czekoladowe

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180*
  2. Ciecierzycę przepłukać wodą. Wsypać do miski lub garnka. Dodać pozostałe składniki (bez czekoladowych kropelek) i dokładnie zblendować. 
  3. Do masy wmieszać kropelki. Nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut, do lekkiego zrumienienia


13 komentarzy:

  1. Z chęcią bym spróbowała ciecierzycy na słodko, bo ciągle tylko ten hummus i hummus;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczesz je w termoobiegu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, wszystko zawsze piekę góra-dół, ale mam stary piekarnik

      Usuń
  3. Masz zupełną rację z tymi dzisiejszymi wypiekami. Kiedy powiedziałam babci, że w kuchni nie używam cukru, a Raffaello robię z kaszy jaglanej to się za głowę złapała :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne! A próbowałaś batonów bakaliowych z mlekiem kokosowym? Są genialne! Tu masz przepis https://www.maxkuchnie.pl/przepisy/video/batony-bakaliowe-z-mlekiem-kokosowym-929.html. Możesz sobie je przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja też jestem wdzięczna weganom i ich przepisom:) mam zapas ciecierzycy- przed świętami była w całej Norwegii bardzo tania- mniej niż 1 zł za puszkę! mam ponad 10 puszek i tak uwielbiam że wyjadam samą, tylko opłukaną cieciorkę:) czas wykorzystać w końcu cieciorkę do pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ciasteczka. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy12/14/2016

    a z "normalnej" ciecierzycy też wyjdzie? Ugotować ją wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musi być bardzo miękka, żeby dała się zmiksować.

      Usuń
  8. Czy można miód zastąpić ksylitolem?

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP