1.4.16

Dżem z jabłek i pomarańczy

Utarło się, że dżemy robi się u schyłku lata. Ale to może dlatego, że wtedy kończy się sezon na wiele, pysznych owoców i jedynym sposobem, żeby zatrzymać je dłużej jest zamknięcie ich w słoiczkach. Nie ma nic przyjemniejszego niż w środku srogiej zimy otworzyć pachnący dżem truskawkowy własnej roboty. Tymczasem sezon na truskawki dopiero przed nami, więc ja w dżemowym słoiku zamknęłam smak jabłek i zapach pomarańczy. 



Dżem z jabłek i pomarańczy

Składniki (na 2 małe słoiczki):
  • 1,2 kg jabłek
  • sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
  1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i prażyć. Jeżeli jabłka nie będą miękkie, ale zaczną przywierać do dna garnka podlać niewielką ilością wody. 
  2. Pod koniec prażenia dodać pozostałe składniki i zostawić na gazie jeszcze około 5 minut, żeby smaki się przeszły. 
  3. Jeżeli jabłka nie rozpadły się wystarczająco zblendować. 
  4. Słoiczki sparzyć wrzątkiem, nakładać dżem, zakręcić i trzymać je do góry nogami. 


3 komentarze:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP