10.4.16

naleśniki owsiane

Wiele wody upłynęlo, wiele dni minęło i wiele innych obiadów się zjadło zanim przepis trafił na bloga. Ale mniej więcej zbliżam się do dodawania przepisów na bieżąco, bo w ostatnim tygodniu nieco się uspokoiłam kulinarnie. A tak naprawdę to po prostu kilka przepisów wymaga udoskonalenia, czy ponownego przygotowania, więc przepisy ani zdjęcia jeszcze nie powstały. 
Dziś mam dla Was naleśniki owsiane. 
WSKAZÓWKI: Są pyszne i sycące, ale przy tym troszkę łamliwe, najlepiej więc zawijać je w rulon niż składać w kopertę. Do zjedzenia na słodko i wytrawnie, według upodobań. Smażyć na dobrej, nieprzywierającej patelni. 

Naleśniki owsiane

Składniki (na 4-5 sztuk, patelnia 24 cm):
  • 1,5 szklanka płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • trochę brązowego cukru
  • masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
  1. Rozgrzać patelnię
  2. Mąkę z płatków owsianych zalać mlekiem, wodą, dodać jajko i cukier i dokładnie wymieszać (mikserem, trzepaczką lub rogolką (wikipedia
  3. Na patelni roztopić masło i wlewać partiami ciasto naleśnikowe. 
  4. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. 


8 komentarzy:

  1. Jakiej maki można jeszcze użyć żeby naleśniki się trzymały?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te się trzymają, tylko lekko pękają. Spróbuj dodać trochę pszennej, ona zawsze najlepiej skleja. Ja wyeliminowałam mąkę pszenną ze swojego menu, więc kombinuję bez niej.

      Usuń
  2. Od jakiegoś czasu kupuję mąkę owsianką.
    Naleśniki z niej wychodzą bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobione, zjedzone, pyszne!!! Tylko nie dodałam cukru, bo zamierzam kilka użyć zamiast wrapa i wpakować tam indyka z warzywami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. om... uwielbiam naleśniki w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP