1.5.16

Domowe ptasie mleczko

W pewną, kwietniową niedzielę na facebooka dodałam zdjęcie domowego ptasiego mleczka. Opatrzyłam go podpisem, że eksperymentalne, że jeszcze nie do końca udane. Jakie było moje zdziwienie kiedy na początku tygodnia dostałam pytanie o dopieszczony przepis...(o kurczę, ktoś może czekać na moje przepisy ??!!) Czasami zapominam, że bloga czytają osoby, które na co dzień się nie udzielają, nie piszą komentarzy, zapominam, że podobnie się dzieje ze zdjęciami na facebooku. Fakt, że coś dodam i to nie ma mnóstwa polubień nie znaczy, że nikt tego nie widział. W sumie nie powinno mnie to dziwić, bo przecież sama przeglądam sporo blogów, dużo fanpagy czy kont na instagramie, pod którymi nie zawsze pozostawiam ślad swoich odwiedzin. Jednak to ponaglenie o przepis z jednej strony strasznie mnie ucieszyło a z drugiej zestresowało - bo co jeśli to ptasie mleczko w ogóle mi nie wyjdzie ? Na całe szczęście ptasie mleczko za drugim razem wyszło obłędne! W pierwszej, tej nie dopieszczonej wersji było za mało żelatyny, a po drugie smak był hmm za bardzo kokosowy, za mało słodki i przez to jakiś taki nijaki. Teraz to prawdziwa petarda! 
WSKAZÓWKI: Do zrobienia ptasiego mleczka polecam przede wszystkim formy silikonowe. Czekoladę możecie użyć zarówno na górę i dół białej pianki, lub tylko na górę. Ja użyłam formy, w której każde 9 gniazd ma wymiar: 8x4 cm, wysokość: 3 cm. Tak forma do kupienia np tutaj: link. Możecie też użyć podłużnej formy o wymiarach 29 x 9 cm. 
Jeżeli lubicie bardziej słodkie śmiało dodajcie więcej cukru.



Domowe ptasie mleczko

Składniki:
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 6 g oleju kokosowego
  • 200 g śmietanki z puszki mleka kokosowego (bez wodnej częsci)
  • 100 g naturalnego serka homogenizowanego lub jogurtu greckiego
  • 10 g brązowego cukru - 1 łyżka
  • 0,5 łyżeczki maku
  • 1 płaska łyżeczka wiórek kokosowych
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • żelatyna w proszku - 9 g 
  • 5 łyżek zimnej wody
Przygotowanie:
  1. Czekoladę z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej. Częścią czekolady posmarować dno formy (resztę zostawić do posmarowania góry). Następnie formę wstawić do lodówki żeby czekolada zastygła. około 15-20 minut
  2. Po tym czasie zmiksować ze sobą śmietankę, serek/jogurt, mak, wiórki, cukier i aromat. 
  3. Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody, wymieszać. Podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Do żelatyny dodać łyżkę kokosowej masy, wymieszać (żeby temperatury się wyrównały i żelatyna nie ścięła się w zimnej masie) i wlać do całości masy. Zmiksować dokładnie raz jeszcze. Kokosową masę przelać do foremki, wstawić do lodówki na około 30-40 minut. 
  4. Kiedy masa będzie stężona użyć pozostałą część czekolady; ponownie rozpuścić ją w kąpieli wodnej i posmarować górę ptasiego mleczka. Ponownie wstawić do lodówki na około 2 godziny



2 komentarze:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP