15.5.16

Zapiekane owoce pod owsianą kruszonką

Nadchodzi moja ukochana pora roku. W końcu słońce, długie dni, to jeszcze masa owoców! Nie tylko jabłka i banany na zmianę - chociaż uwielbiam i jedne i drugie to lepiej kiedy wybór jest większy. To jeszcze nie czas tych najsłodszych i prawdziwych w smaku owoców, ale z tych, które zaczynają się pojawiać już można zrobić coś dobrego. Moją alternatywą dla ciasta z owocami jest zapiekanie owoców pod kruszonką. Zapach podczas pieczenia milion razy intensywniejszy! Tym razem wykorzystałam śliwki i brzoskiwinie, ale możecie je zamienić na truskawki, maliny, gruszki czy wspomniane już jabłka. Wolna wola :)



Zapiekane owoce pod owsianą kruszonką

Składniki (2-3 porcje):
  • 450 g śliwek
  • 500 g brzoskwiń
  • 80 g płatków owsianych
  • 20 g wiórek kokosowych
  • 60 g płatków migdałowych
  • 20 g mąki orkiszowej
  • 50 g zimnego masła 
  • 40 g brązowego cukru
Przygotowanie:
  1. Z owoców wyciągnąć pestki i pokroić w mniejsze kawałki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180*
  3. W osobnej misce wymieszać suche składniki. Dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki i wyrobić ciasto (Nie będzie to typowe kruche ciasto, ale chodzi o to, żeby masło połączyło się z resztą składników. Poćzątkowo łączyłam składniki rękoma, później użyłam robota)
  4. Kruszonką przykryć owoce, włożyć do piekarnika i piec 40-50 minut aż góra będzie zarumieniona. Zjeść na ciepło lub zimno


2 komentarze:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP