31.7.16

Fit batony z kaszy jaglanej

Nie ma nic gorszego niż przerwany weekend. Czekam i czekam na dwa dni kiedy pośpię minimum do 10, zjem najbardziej leniwe śniadanie i wypiję jeszcze bardziej leniwą kawę a później będę się snuła w pidżamie gdzieś do południa. Ewentualnie z tych nudów już gdzieś wyjdziemy, na dłuższy spacer z psem, przynajmniej jest pretekst żeby się przebrać i pomalować. Tym razem w sobotę zaplanowany był wyjazd do Ikei, a żeby uniknąć korków i tłumów trzeba się tam dostać zaraz po otwarciu, to znaczy, że przed 9 padły te okropne słowa "wstań już" (czy jakoś tak, w sumie nie do końca przyswajam co do mnie mówi kiedy mnie budzi). Kawy nie wypiłam, żeby nie biegać co chwila do toalety, a na śniadanie zjadłam banana i dojadłam jakieś resztki z wczoraj. Mało weekendowy początek dnia. Później przyszła wiadomość, która zepsuła mi szansę na niedzielny slow poranek - o 6 rano trzeba się stawić w pracy. O matulu! W związku z tym pojawiają się dwie złe wiadomości - w niedzielę się nie wyśpię a mój tydzień roboczy będzie trwał aż 6 dni. Może już powinnam zacząć zastanawiać się nad nagrodą, jaką sobie zaserwuję w kolejny weekend - za trud, poświęcenie i niewyspanie, zwłaszcza, że niewyspanie. 

Skoro już jesteśmy przy temacie pracy, a jutro Wy najprawdopodobniej macie wolną niedzielę możecie wykorzystać ją na przygotowanie batoników jaglanych. Super pomysł na poniedziałkową przekąskę w pracy, a dla urlopowiczów przekąska na plażę, albo wycieczkę w góry. 

Fit batony z kaszy jaglanej

Składniki (forma 24 x21 cm)
  • 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej (100g)
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 średni banan
  • 3 łyżki (30g) łuskanego słonecznika
  • 1 łyżka (7g) maku
  • garść (30g) ulubionych orzechów
  • garść (30g) rodzynek
  • 3 łyżki (30 g) pestek dyni
Przygotowanie:
  1. Kaszę przepłukać kilka razy gorącą wodą, żeby pozbyć się goryczy. Zalać mlekiem, dodać cukier i gotować na małym ogniu około 15-20 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić aby kasza wchłonęła resztę mleka. 
  2. Piekarnik rozgrzać do 180*
  3. Do kaszy dodać zblendowanego banana oraz resztę składników i wymieszać. 
  4. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut, aż górą się nieco zrumieni. 



16 komentarzy:

  1. Super batoniki! Pełne energii a do tego przepyszne :) Ja jakiś czas temu przygotowałam batoniki na bazie kaszy jaglanej, ale bez pieczenia. Muszę teraz pieczone sobie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja widziałam właśnie te bez pieczenia i też chciałam ich spróbować, wiec zrobimy mała zamianę :)

      Usuń
  2. jestem coraz bliżej zrobiania swoich pierwszych batonów i chyba faktycznie postawie na kasze a nie na płatki jak wszyscy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już czuję ten smak w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka smaczna przekąska! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba skuszę się i zrobię sama, tak pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy8/10/2016

    Ile kcal jest w 1 batonie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem. trzeba by wpisać produkty w jakiś kalkulator

      Usuń
  7. o, znowu coś dla mnie, idealne !

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie zrobiłam ! Są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy8/22/2017

    Witam, czym można zastąpić banana? Syn niestety jest uczulony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musem jabłkowym, jajkiem, jeżeli nie jest uczulony.

      Usuń
  10. A mozna bez mleka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, kasze można ugotować w wodzie, Albo w mleku roślinnym

      Usuń
  11. jaki jest termin waznosci takiego batonu??

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP