8.8.16

Orzechowo-czekoladowy tort bezglutenowy

Wczoraj miałam urodziny. Mimo, że moja teściowa uważa, że mam 30 lat, zupełnie nie wiem dlaczego to urodziny obchodziłam 28. Czy w związku z tym mam jakieś refleksje ? Żadnych większych. Niedawno zaczęłam swoje życie na nowo, bo uważam, że decyzja o wyjeździe na obczyznę zawsze otwiera zupełnie nowy rozdział w życiu każdego kto się na to zdecyduje. Mam męża, nie mam dzieci ale nie czuję się z tym źle. Nie wydaje mi się, żebym odstawała od tłumu. Jeszcze mam trochę czasu, żeby zostać mamą przed trzydziestką. I tego bym chciała i w sumie to nawet może być jedno z życzeń urodzinowych ode mnie dla siebie. 

Za to dla Was mam pyszny tort orzechowo-czekoladowy, bez mąki. Zapach podczas pieczenia jest obłędny, a najgorsze że po upieczeniu trzeba wystudzić żeby polewę można było wylać. Dla bardzo zniecierpliwionych lepszą opcją może okazać się po prostu cukier puder u góry, albo tylko owoce bo tak też smakuje rewelacyjne. Tort jest bardzo, ale to bardzo czekoladowy, więc dla przełamania słodyczy polecam jakieś kwaśne, orzeźwiające owoce. Przepis znalazłam w książce Moje wypieki i desery, zmniejszyłam jedynie ilość i gatunek cukru. W oryginale cukru jest 150-180 g i nie jest to cukier brązowy a drobny biały cukier. Polewy zaś zrobiłam połowę - w oryginale 100 g czekolady na 40 g masła. 


Tort orzechowo-czekoladowy bezglutenowy
źródło: książka Moje wypieki i desery. Dorota Świątkowska

Składniki (tortownica 22 cm):

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 200 g mielonych orzechów laskowych
  • 180 g gorzkiej czekolady
Polewa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 20 g masła
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180*
  2. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Przestudzić.
  3. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć/zmiksować je z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując dodawać stopniowo rozpuszczoną czekoladę. Następnie partiami dodawać mielone orzechy. 
  4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto.
  5. Ciasto przełożyć do tortownicy (dno wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem) i piec około 50 minut.
  6. Ciasto studzić w uchylonym piekarniku.
  7. Kiedy będzie zimne udekorować polewą - masło z czekoladą roztopić w kąpieli wodnej. Dodać ulubione, letnie, najlepiej kwaśne owoce.



7 komentarzy:

  1. Mega ciasto z checią wypróbuje :d
    Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego najlepszego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkiego najlepszego, a tort mega :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Życzę w takim razie wszystkiego dobrego!
    A tort sama bajka! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam ciasta z gorzką czekoladą :)
    w przyszłym tygodniu mam 29. , właśnie myślę co piec z tej okazji

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie ciasta, w dodatku wersja bezglutenowa także smacznie i zdrowo :) na pewno zrobię u siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP