29.10.16

Kawowe brownie bez cukru

Czy można oduczyć się pisać ? Bo mam właśnie wrażenie, że mnie to dopadło. Przerwa spowodowana urlopem nie dość, że mnie rozleniwiła to jeszcze mocno oddaliła od tego miejsca. Może sprawcą jest też to, że przestaję mieć kontrolę nad tym kto czyta mojego bloga i nie raz muszę się zastanowić co piszę, żeby uniknąć niepotrzebnych plotek, domysłów i gadania. Moja przestrzeń zostaje zachwiana a anonimowość lekko się rozmywa. Z drugiej jednak strony gdybym miała zastanawiać się nad każdym zapisanym tutaj słowem to chyba przestałoby to mieć sens. Więc nieco rozważniej, nieśmiało wracam, bo ja przecież muszę dodać coś od siebie. Sam przepis i zdjęcia to nuda :) 

Wiecie, że ja nigdy nie piekłam ciasta z przepisu znalezionego w gazecie ? Z książek i blogów, owszem, z gazety nie. Może musiałam natrafić na ten najwłaściwszy przepis, czyli mało składników, mało roboty i zadawalający efekt. W najnowszym Women's Health znalazłam przepis na czekoladowo-kawowe brownie. Składniki, które zawsze mam w szafkach, łatwe wykoananie i poszło. Muszę przyznać, że brownie z obrazka w gazecie wygląda ciut lepiej niż moje upieczone. Taki urok odgapialstwa,  ale grunt, że konsytencja ciasta to jak najbardziej brownie. Zadziwiająca rzecz - w cieście nie ma ani cukru, ani żadnej substancji słodzącej - 3 kostki gorzkiej czekolady ciasta nie osłodzą, zresztą gorzkiej czekolady slodką nazwać nie można. Pierwszy kęs sprawia dość dziwne wrażenie, ale jednak to smakuje! 
Ciasto dla tych, co na diecie, takiej diecie z głową. Dla tych co to się nie boją zjeść trochę czekolady, mąki czy ciut więcej tłuszczu. Pamiętajcie - dieta ma być przyjemna, a ciasto (każde) to właśnie zapewnia :)


Kawowe brownie bez cukru
(źródło: Women's Health, wyd listopad 2016)

Składniki (forma 24x21 cm)
  • 1,5 szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki chilli - pominęłam
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki kawy - przestudzonej
  • 2 rozkłócone jajka
  • aromat waniliowy
  • garść czekoladowych kropelek

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180*
  2. Mąkę, sodę, kakao i przyprawy wymieszać ze sobą.
  3. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Kiedy przestygnie dodać olej, kawę i jajka, wymieszać.
  4. Do wymieszanych mokrych składników dodać suche, połączyć. Dodać kropelki czekoladowe i wmieszać je w masę.
  5. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut


4 komentarze:

  1. Uwielbiam brownie ;)
    Zapraszam do siebie - http://jedzrosliny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasami piękne zdjęcia ( jak u Ciebie ) i tylko przepisy wystarczą :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smacznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mi jest ciężko wrócić do pisania już od wakacji, jakoś tak czas leci i zanim się obejrzę a od jednego wpisu mija tydzień dwa...ale z drugiej strony nie mam zamiaru się zmuszać i pisać jeśli nie mam ochoty;) Ale ty pisz pisz pisz i to nie tylko przepisy- ja lubię poznawać kto się za tymi wypiekami kryje i przyrzekam- nie jestem np seryjną morderczynią która cię wytropi i zechce zemścić się za te dodatkowe 5 cm w biodrach spowodowane Twoimi wypiekami:)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP