18.11.16

Zdrowe fit batoniki - najłatwiejsze!

Nie przepadam za obecną porą roku, jak i za zimą też nie. Po części dlatego, że jest zimno, chociaż to jeszcze mogłabym ścierpieć. Ale za cholerę nie mogę ścierpieć tej wielogodzinnej "nocy". To już nie jest szarówa, to nie jest czas, gdzie mi zdjęcie wyjdzie romantyczne, lekko przyciemnione, to jest ten czas kiedy noc trwa 16 godzin! Przecież ja w tygodniu nie mam kiedy robić zdjęć (bo przy sztucznym świetle nie umiem), a weekendy ostatnio jakieś takie zajęte. Jeżeli nie pomyślę w sobotę co chcę upiec w niedzielę to "po ptokach", pieczenia nie będzie bo niedziele nie handlowe. Skoro czas nie działa nie moją korzyść to muszę być od niego sprytniejsza. A zarazem bardziej zorganizowana, zabiegana, zapracowana i poukładana (hmm chyba właśnie znegowałam swój spryt). Bo w tygodniu: w środę piekę, w czwartek po pracy robię zdjęcia, wieczorem piszę i w piątek jest wpis. O mamusiu, pół tygodnia kręci się wokół jednego przepisu. To może wyjaśni dlaczego częstotliwość tak bardzo spadła. Przy tym całym problemie braku dziennego światła dobrze jest kiedy przepisy są szybkie. Tak jak pieczone kasztany z poprzedniego wpisu PRZEPIS- chociaż tam zdjęcia były robione już niemal w zupełnych ciemnościach bo akurat w tym dniu wszystko było ważniejsze niż kasztany. Za to prezentowane dziś zdjęcia były robione za dnia, jak wcześniej pisałam - po pracy, dnia następnego po upieczeniu :) 
Żeby zrobić te batoniki potrzebujemy tylko mieszkanki orzechowo-żurawinowej (np z mojego ulubionego Lidla) i dobrego sprzętu do mielenia. Koniec! Spróbujcie nerkowców i żurawiny w takiej odsłonie.

Batoniki z nerkowców i żurawiny

Składniki (9 batoników):
  • 400 g mieszanki nerkowców z żurawiną
Przygotowanie:
  1. Mieszankę dokładnie zmielić - jeżeli weźmiemy masę w palce i ściśniemy musi się sklejać.
  2. Masę przełożyć do formy (na zdjęciach 9 gniazd, każde o wymiarach 8x4, można zastąpić formą 29x9), wyrownać i mocno docisnąć.
  3. Piec około 15 minut, do zrumienienia. Zostawić do całkowitego wystudzenia, wtedy stwardnieją i nabiorą kruchości. 


3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. czytam skład i przygotowanie i sobie myślę, że co? czegoś tu brakuje? 2 składniki i da się? da! ja spróbuję ale w wersji z daktylami bo akurat je posiadam i może uda mi się je przygotować bez pieczenia- w lodówce:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o na pewno bez pieczenia się uda. Bo ja do samego końca się zastanawiałam czy te moje upiec czy właśnie wstawić do lodówki żeby się "skleiły". Obie opcje wydają się słuszne.

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP