4.12.16

Lekkie ciasto z cytrynowym kremem

W Niemczech nadal jakby jesiennie, chwilami można nawet powiedzieć, że wiosennie. W przeciwieństwie do Polski, śniegu tutaj nie uraczysz. I bardzo dobrze, bo przy śniegu zaczynam marudzić. A to buty przemakają, a to nasypie na ledwo wyprostowane włosy, a to w dłonie zimno, mimo że rękawiczki założone, no i pies cały mokry po spacerze. A już najgorsze poranne odśnieżanie samochodu. Śnieg poproszę tylko na święta, żeby klimat był odpowiedni, a później to już tylko lato i zielona trawka. Na zielonej trawce wszystko od razu smakuje lepiej. Dajmy na to takie cytrynowe ciasto zjedzone w parku i popite herbatką z termosu. Równie dobrze smakuje też zjedzone w łóżku przy ulubionej lekturze, polecam. 

Lekkie ciasto z cytrynowym kremem

Składniki (tortownica 19 cm):

Ciasto:
  • 80 g masła klarowanego 
  • 3 jajka
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 30 g mąki z ciecierzycy 
  • 70 g mielonych orzechów lub migdałów
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 300 g naturalnego serka homogenizowanego
  • sok z połowy cytryny + starta skórka z całej cytryny
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180*
  2. Masło rozpuścić i ostudzić
  3. Mąkę wymieszać z orzechami lub migdałami, cukrem i proszkiem do pieczenia.
  4. Do wystudzonego masła dodać żółtka i zmiksować. 
  5. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. 
  6. Do suchych składników dodać najpierw olej z żółtkami, wymieszać. Następnie dodać ubite białka i wmieszać, albo wmiksować w ciasto. 
  7. Masę przelać do tortownicy, której dno wcześniej wyścielić papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem. Piec około 40-50 minut, do suchego patyczka.
  8. KREM: Składniki kremu zmiksować ze sobą. 
  9. Wystudzone ciasto przeciąć na 2 blaty. Zdjąć górny blat, dolny wysmarować częścią kremu. Na krem położyć górny blat, lekko docisnąć. Górę posmarować resztą kremu, można posypać startą skórką z cytryny.
  10. Ciasto przechowywać w lodówce.




5 komentarzy:

  1. a ja się cieszę jak tylko śnieg się pojawi:) to oznacza że już ze mną lepiej bo miałam na prawdę złe wspomnienia z zimą. Ale jesieni nie lubię i dlatego jak tylko kończy się lato czekam na grudzień!:) Oby w tym roku chociaż trochę zimowo na święta było!
    a takie ciast cytrynowe pasuje mi do każdej pory roku! byle by konsumować je w dobrym towarzystwie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    Czy można zamiast mąki z ciecierzycy dać mąkę orkiszową?

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP