13.12.16

Puszysty omlet z bananem

Z reguły wszystkie omlety i placki zjadam na śniadanie w niedzielę. Piszę z reguły, bo bywają takie niedziele, które nie mają poranków, a więc nie mają i śniadań. Zdarzają się wtedy kiedy dzień wcześniej wypiło się za dużo alkoholu i za późno wróciło do domu. Wtedy biorąc pełną odpowiedzialność na swoje barki za istotę żywą nad która sprawuje się opiekę, a która sama nie potrafi wyprowadzić się na siku wychodzi się na spacer z oczami półprzymkniętymi. Dobrze, że pora roku zimowa to nie trzeba góry pidżamy przebierać, a niezbyt interesującą facjatę można zasłonić kapturem. Potrzeby załatwione raz dwa, bo się troszkę jednak, chociaż bardzo niechcący i bardzo nieumyślnie psa przetrzymało. I można wracać do łóżka. Mój pies też jest z tego powodu bardzo szczęsliwy, bo on również ładuje się zaraz za mną do tego samego łózka. Robi to dokładnie po tym jak się naje i napoi... I tak przespaliśmy/ przeleżeliśmy/ przeleniuchowaliśmy calusieńką niedzielę. Dobrze, że mąż mój posiada zdolności szybkiego i pysznego gotowania to nie wysuszyliśmy się na wiór przez ten łóżkowy dzień i udało nam się uzupełnić zużytą w sobotę energię. Tym razem wstałam więc na obiad, ale jak tylko przy okazji najbliższego weekendu wstanę na śniadanie, jak na porządnego człowieka przystało zamawiam sztukę puszystego omleta z bananem. 



Puszysty omlet z bananem

Składniki (1 sztuka, patelnia 22 cm):
  • 2 jajka, osobno zółtko i białko
  • 2-3 łyżki mąki z ciecierzycy lub każdej innej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 średni banan
  • olej koksowy do smażenia
Przygotowanie:
  1. Żółtka zmksować z cukrem na jednolitą masę. Następnie dodać mąkę i wymieszać.
  2. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy z żółtek i połączyć delikatnie mieszając, lub zmiksować na najmniejszych obotach miksera.
  3. Masę wylać na dobrze rozgrzaną patelnię z roztopionym olejem kokosowym. Zmniejszyć płomień. 
  4. Kiedy dół omleta będzie ścięty, na górze ułożyć pokrojononego w plasterki banana. 
  5. Omleta zsunąć na duży talerz (nie przewracać!). Następnie talerz nakryć patelnią i energicznym ruchem przewrócić całość do góry nogami, tak, że teraz część omleta z plasterkami banana znajduje się na dole patelni. Potrzymać jeszcze chwilkę na ogniu i zdjąć. 
  6. Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami. 


17 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczne śniadanko mogłoby być i dało by kopa energetycznego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam
    zrobiłam z mąką gryczaną w multicookerze
    mniam pycha wyszło

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne! dla mnie to nowa odsłona moich ukochanych omletów

    OdpowiedzUsuń
  5. Dodalam lyzeczke cukru i lyzeczke maska orzechowego pycha!!! Cos przepysznego:)! Dzieki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy8/24/2018

    Zamiast mąki dodałam czekoladowa odżywkę białkowa. Coś obłędnego! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To porcja dla jednej osoby ?
    Jaka wartość kaloryczna mniej więcej?
    Wyszło pysznie 😌

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to jeden o met dla jednej osoby. Do liczenia kalorii polecam aplikację fitatu.

      Usuń
  8. Anonimowy5/21/2019

    Ten przepis jest już mocno nieaktual ny, z tego względu,że już od 2017 r wykazuje się dużą szkodliwość oleju kokosowego. Radzę uważać! I smażyć na naszym rodzimym oleju rzepakowym, a nie ulegać światowym modom.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i co teraz ? Powinnam wszystkie stare przepisy robić jeszcze raz i zastępować dobre produkty z kiedyś dobrymi produktami obecnie ? Każdy smaży na czym lubi tam samo jak każdy je to co lubi 🙂

      Usuń
  9. Uwielbiam takie proste i szybkie przepisy i generalnie uwielbiam robić omlety. Uwielbiają je moje dzieci z czego poniekąd bardzo się cieszę bo co lepszego można zjeść na śniadanie :) Kiedyś zrobiłam omleta z bananem ale nie przemyślałam tego, że konsystencja banana po zblendowaniu bardzo nie przypadła moim dzieciom do gustu i szczerze mówiąc mnie także...Ale zrobię teraz omleta z bananem pokrojonym w kawałki i myślę, że będzie dużo lepszy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda ładnie! Jaka jest zawartość kalorii ? Tez bym chciała takie coś robić na ranek, ale nie zawsze mam czas... Ale pewnie zrobię to jutro! Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam aplikację fitatu do liczenia kalorii 😊

      Usuń
  11. Naprawdę fajny przepis, który przywrócił moją chęć pichcenia omletów na śniadanie. Do niedawna, omlety w mojej kuchni miały status „przejedzone”. Pojawiały się zdecydowanie za często, przez co nie mogłam na nie patrzeć, ale... Twój przepis jest całkowicie inny niż wszystkie.

    Kosztowałam z masłem orzechowym (100%) i powiem tak – nigdy nie jadłam tak dobrego omleta. Pyszny i lekki. Naprawdę bardzo przyjemne danie, które zmusza mnie, abym rozejrzała się na Twoim blogu nieco bardziej.

    Dzięki za naprawdę bardzo dobry przepis!

    OdpowiedzUsuń
  12. Przetestowałam pyszny, dodałabym zdjęcie ale w komentarzu chyba się nie da :D

    OdpowiedzUsuń
  13. omlet z bananów super sprawa :) uwielbiam

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP