21.2.17

Mini donaty bez smażenia

Tłusty czwartek wisi w powietrzu. Przyznam, że to jedno z moich ulubionych dni w roku. Na co dzień starałam się omijać pączki szerokim łukiem, nawet nie patrzeć na nie w witrynach cukierni, żeby nie kusić losu. Ale jak już przyszedł ten właśnie czwartek, to minimum cztery wjeżdżały. Przy czym 2 od razu do porannej kawki, na dzień dobry, co by słodko zacząć dzień. Oczywiście pączki z cukrem pudrem to dla mnie nie pączki, więc one były ewentualnie już na dobitkę. Pączek tylko z lukrem, w środku dżem, marmolada, ale nadzieniem różanym też nie pogardziłam. 
W tym roku wszystkie pyszne, lukrowane pączki są co najmniej 600 km ode mnie, po polskiej granicy. Niemieckie pączki nie dorastają im nawet do pięt, nie godne pączkami się nazywać. Są jeszcze polskie sklepy, ale one też nie są mi po drodze, tzn jeden był, ale odkąd remontują most to droga do niego wydłużyła się o jakieś 100 jak nie 150% i odwiedziny go przestały być opłacalne. No więc chyba będzie bez prawdziwego pączka, nooo może od biedy zjem tego niemieckiego. 
Oczywiście mogłabym sobie sama usmażyć pączki, ale ten tłuszcz, który trzeba zużyć do ich smażenia. Wiecie "czego oczy nie widzą..." to dla psychiki lepsze. 
Żeby nie zostać z ręką w nocniku znalazłam alternatywę. Ale wiadomo jak to jest z alternatywami, nigdy nie zastąpią oryginału. Jak sojowy schabowy nigdy nie będzie smakował jak mięsny, prawdziwy schabowy tak pieczone pączki, a właściwie donaty nigdy nie będą smakowały jak poczciwy smażony pączek. Mimo to jak ktoś na diecie to zapraszam na mini wersję. Trzeba im przyznać, że są szybkie do zrobienia, przy tym bardzo łatwe i jak się nie myśli o tym, że to zamiast tłuściutkiego pączusia to też pyszne :) 


Mini donaty bez smażenia
źródło: mojewypieki.com

Składniki (25-30 sztuk):

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2,5 łyżki jogurtu naturalnego lub maślanki
Przygotowanie:
  1. W jednej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki
  2. W drugiej zmiksować jajka, olej i jogurt/maślankę. 
  3. Do mokrych składników dodać suche i zmiksować/wymieszać do powstania jednolitej masy.
  4. Łyżką nakładać do maszynki na donaty, piec około 5 minut. Studzić na kratce.
  5. Po wystygnięciu można ozdobić lukrem

5 komentarzy:

  1. Takie pieczone i z mąki orkiszowej to dobra opcja dla dbających o linie :D no, jeszcze tylko lukier odjąć ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam te cudo na insta ;) ślina cieknie na klawiaturę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, a jakby piec je w piekarniku to jak dlugo i na ile stopni?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj to musiałabyś sobie sprawdzić jakiś przepis z pieczonymi donatami, albo spróbować "na czuja". Ja niestety nie próbowałam, więc nie podpowiem.

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP