13.2.18

Walentynkowe twarogowe trufle z białą czekoladą

Czy jeżeli napiszę, że twarogowe trufle, w których jest cała tabliczka białej czekolady to wersja fit albo lekka to narażę się tym wszystkim, którzy są na diecie i wyliczają każdemu ? jeżeli tak, to trudno, narażam się. Na zaakcentowanie swojej racji polecam sprawdzić skład trufli ze sklepu, albo przejrzeć listę przy klasycznych domowych. Na ich tle, moje plasują się akurat w tabelce "lekkie". Dobrej jakości twaróg - przywieziony oczywiście z Polski, wspomniana już tabliczka białej czekolady i liofilizowana truskawka. Tylko tyle wystarczy, aby sprawić sobie lub komuś bliskiemu trochę przyjemności. I ostrzegam, na jednej kuleczce się nie kończy.

Walentynkowe twarogowe trufle z białą czekoladą

Składniki (ok 20 sztuk):
  • 250 g półtłustego lub tłustego twarogu
  • tabliczka białej czekolady
  • 3 łyżeczki liofilizowanej, sproszkowanej truskawki + do obtoczenia
  • opcjonalnie: blanszowane migdały
Przygotowanie:
  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 
  2. Dodać do niej twaróg i truskawkę, zmiksować. Masę wstawić do lodówki na min godzinę.
  3. Po tym czasie z masy formować kulki, do każdej kulki można schować migdał. Kulki obtoczyć w liofilizowanej truskawce. 
  4. Praliny przechowywać w lodówce, do kilku dni. 


3 komentarze:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP