To chyba już ostatni dzwonek na świąteczne wypieki. Mam więc nadzieję, że wbiłam się w tę porę doskonale. Musicie to zobaczyć i musicie tego spróbować! Jaram się strasznie, bo to moja pierwsza beza - wiadomo nie jest perfekcyjna bo trochę ściemniała, ale jest miękka w środku i krucha z zewnątrz. Kolejny bezowy poziom przede mną, tymczasem zapraszam na mazurka. Będzie idealny na świąteczny stół.
Mazurek na migdałowym spodzie z bezą
żródło: mojewypieki.com
Składniki (forma 32 x 22 cm)
Migdałowy spód
Mazurek na migdałowym spodzie z bezą
żródło: mojewypieki.com
Składniki (forma 32 x 22 cm)
Migdałowy spód
- 170 g mielonych migdałów
- 170 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
Beza:
- 4 białka
- 180 g drobnego cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- duża garść daktyli
- 2-3 garście orzechów włoskich
- pół słoiczka dżemu
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski, dosypać mielone migdały. Dodać pokrojone na kawałki masło i wyrabiać ciasto. Kiedy zacznie przypominać kruszonkę dodać cukier puder i żółtka; wyrobić ciasto (będzie się trochę kleiło), uformować kulkę zawinąc w folię i schłodzić godzinę w lodówce.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Spód wyścielić ciastem, ponakłuwać widelcem i piec około 20 minut w 180*
- Wystudzone ciasto posmarować dżemem, posypać posiekanymi daktylami i orzechami.
- BEZA: Białka ubić, kiedy się zapienią dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Kiedy będą sztywne dodawać po jednej łyżce cukru i dalej miksować. Beże wyłożyć na pokrojone orzechy i daktyle.
- Piec około godziny w 140*, aż góra bezy będzie krucha.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńmi beza nigdy nie wyszła. Teraz też próbowałam zrobić wegańską z wody po cieciorce, tzw aquafaby ale to to już wogóle masakra, rozpłynęło się i dobrze ze zrobiłam test nie na cieście tylko na blaszce najpierw:)
OdpowiedzUsuńmazurek wyszedł cudny!
Mam nadzieję, że swięta minęły Ci bardzo przyjemnie, bo że pysznie to nie mam wątpliwości:)
Wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńJestem chyba jedyną osobą na świecie, która nie przepada za mazurkami :O
OdpowiedzUsuń